Деолігархізація від Зеленського, якої не існує

А олігарх Ігор Коломойський настільки злякався закону про деолігархізацію, що «випадково» поселився у готелі, куди згодом приїхав на відпочинок Зеленський.

Новорічна казка про деолігархізацію

У багатохвилинному новорічному привітанні від президента українці почули багато пафосних слів та патетики. Майстер акторського жанру, Зеленський творчо і з фантазією підійшов до своєї промови, зробивши акцент на емоціях та почуттях. На відміну від попередників, глава держави перетворив новорічне вітання у короткометражний фільм, в якому намагався розчулити серця українців. Зробити їх причетними до уявних і надуманих чи реальних досягнень, які мали місце у 2021 році. Не забув президент і про своє розпіарене дітище – деолігархізацію.

«А як ми налякали олігархів? Уперше вони бояться закону. Одного закону. Настільки бояться, що лякають усіх нас. Лякали, що ми замерзнемо. Але ціни на газ для наших громадян не зросли — і це факт. Лякали, що ми будемо голодні, а ми вперше зібрали понад 100 мільйонів тонн урожаю. І це рекорд для незалежної держави», - апелював Володимир Зеленський до українців в новорічну ніч.

Але, чи дійсно щирим був Володимир Олександрович? Чи у своїй акторській промові він переплутав праведне з грішним, а зерно з половою? Приховав та перекрутив факти, ввівши в оману суспільство. Якщо говорити про боротьбу з олігархами, то президент точно сфальшивив. Чого не зробиш заради утіхи електорату.

Закон про деолігархізацію, якщо і налякав, то тільки кількох осіб. І не так налякав, як розгнівив. Адже став інструментом для зведення політичних рахунків і утисків, а не механізмом трансформації економіки, подолання монополій і системної корупції. Але окремі олігархи не лише не злякалися, а й самі голосували за прийняття цього закону. То про який страх може тут йти мова?

Заслуги Зеленського у тому, що 2021 рік видався успішним для аграрного сектору, немає жодної. Хіба що президент замовив у небесної канцелярії відповідну погоду. Але, як нам відомо, таких здібностей у «лідера сучасності» немає. Та й українці щось не відчули рекордного врожаю. Зате сповна відчули ріст цін на продукти, в тому числі і на хліб. Ціни на газ для населення може й не зросли. Та зросли вони для бізнесу, непобутових споживачів, шкіл, лікарень, дитсадків і комунальних закладів. І щодо залякувань про відсутність опалення узимку, то ще нічого невідомо. Зима триває, а газу та вугілля – обмаль. Так що Зеленський поспішив з висновками.

Олігархи, які багатшають

З моменту ухвалення закону про деолігархізацію пройшло три місяці. Але жодних ознак боротьби з олігархами за цей час помічено не було. Мало того: з моменту початку правління Зеленського добробут і багатства українських олігархів лише зросли. Останній рік, коли розпочалася так звана деолігархізація, не став винятком.

3 січня видання Bloomberg опублікувало рейтинг найбагатших людей світу. У цьому списку Рінат Ахметов посів 131 сходинку зі статками у 11,7 млрд доларів. За останній рік, поки у Зеленського активно боролися з засиллям олігархів в Україні, статки найбагатшого українця виросли на 4,14 млрд доларів. Ще рік тому Рінат Ахметов був у цьому списку на 190 позиції. А у 2019 році, перед приходом до влади "борця з олігархами", Рінат Ахметов посідав 283 сходинку з капіталом у 5,26 млрд доларів.

Не лише Рінат Леонідович покращив своє матеріальне становище. Багатства інших українських олігархів теж суттєво виросли. Так, статки Віктора Пінчука у минулому році оцінювалися у 2,5 млрд доларів. Хоча ще у червні 2020 року у нього було 1,4 млрд доларів. Капітал Костянтина Жеваго оцінювався у 2,1 млрд доларів, хоча у червні 2020 року він мав 1,1 млрд. Ігор Коломойський збагатився з 1 до 1,8 млрд доларів, Геннадій Боголюбов з 1,2 до 1,7 млрд, а Вадим Новинський –з 800 млн до 1,4 млрд доларів.

У переліку найбагатших людей України, опублікованому у листопаді журналом «Новое Время» та інвестиційною компанією Dragon Capital, також помітно непоганий матеріальний стан осіб, яких у народі прийнято називати олігархами.

Якщо Зеленський називає це боротьбою з олігархами, то олігархи мають бути щасливі і спати спокійно. Їхньому монопольному становищу поки що нічого не загрожує. Максимум – нове шоу від Офісу президента.

Олігарх – друг президента

Ще один доказ того, що деолігархізація від Зеленського – це мильна бульбашка, - особливі відносини президента і Ігоря Коломойського. ЗМІ завжди приділяли пильну увагу відносинам Зеленського та Коломойського. І мали за що. У політичному житті колишнього лідера Кварталу 95 Ігор Валерійович відіграв і продовжує відігравати унікальну роль.

У 2019 році Ігор Коломойський благословив Зеленського на похід у президенти, надавши йому потужну медійну підтримку. Звісно, що робив він це не просто так. А з сподіваннями у майбутньому отримати хороші дивіденди від свого улюбленого шоумена. «Приватбанк» олігарх поки що не повернув. Але йому подякували іншим чином.

За час президентства Зеленського Коломойський убезпечив себе від небезпеки переслідування з боку США. А ще – суттєво збагатився і наростив свій капітал. Коломойському вдалося стати монополістом у виробництві хлору, виграти суд у справі штрафу за зловживання на ринку пального загальною сумою 4,7 млрд гривень, купувати найдешевшу електроенергію від державних «Енергоатому» та «Центренерго» для своїх підприємств. У найближчих планах Коломойського - розділення "Укрнафти" на дві частини. Олігарх хоче отримати родовища, на які зараз припадає 62% видобутку нафти та 26% видобутку газу "Укрнафти". Прикметно, що Володимир Зеленський підтримав ідею поділу державної компанії, назвавши її виходом з складної ситуації.

Ще один новорічний подарунок Коломойському зробили у Верховній Раді, коли вирішили не піднімати ренту на марганцеву руду. Монополія на видобуток цього виду руди належить Ігорю Коломойському.

У грудні 2021 року стало відомо, що Ігор Коломойський майнить криптовалюту на Запорізькому заводі феросплавів. Електроенергію для цього процесу Коломойському продав "Енергоатом" за дуже хорошою ціною 1,15 грн за кВт. У той час як бізнес змушений платити за електрику у кілька раз більше, придворний олігарх Зеленського отримав чудову знижку. За один місяць на майнінгу криптовалюти можна заробити 4 млн доларів.

«Слуги народу» у Верховній Раді мають більшість завдяки підтримці двох депутатських груп. Одна з яких – «За майбутнє», є групою, тісно пов’язаною з Коломойським. Крім того, олігарх з Дніпра має своїх нардепів і у складі фракції президента. Якби не підтримка Ігоря Валерійовича, звільнення Дмитра Разумкова з посади спікера могло б провалитися. Як і закон про деолігархізацію і багато ініціатив Банкової. В час, коли Зеленський увійшов в протистояння з Рінатом Ахметовим і Петром Порошенком, важливість підтримки Коломойського для нього ще більше зросла. Якщо «1+1» стане рупором для критики ЗЕ-влади, у Зеленського згорять усі шанси на продовження політичного життя. Президент опинився у заручниках непомірних апетитів співзасновника групи «Приват». Як може Зеленський розповідати, що самовіддано бореться з олігархами, коли його доля перебуває в руках одного з найбагатших людей країни?

Коли на початку січня країну облетіла звістка про те, що Зеленський зупинився на одному поверсі готелю у Буковелі, де мешкав Ігор Коломойський, у суспільстві почали жартувати: напевно наш президент так завзято бореться з олігархами, що спеціально прибув на курорт, де оселився один з них. І хоч Коломойський запевнив, що ніяких розмов з екслідером Кварталу 95 не мав, є підстави сумніватися у таких дивних співпадіннях. Надто часто перетинаються життєві шляхи і відпочинки Зеленського і Коломойського.

30 грудня секретар РНБО Олексій Данілов пообіцяв, що перші списки олігархів сформують у травні 2022 року. Рішення про включення конкретних осіб до цього переліку прийматиме Рада Національного Безпеки та Оборони. Поки що невідомо, хто офіційно стане носити в Україні статус олігарха. Але, з великою ймовірністю, цієї почесно-сумної долі уникне Ігор Коломойський. Затвердження списку олігархів, якщо воно відбудеться, стане остаточним моментом істини і покаже, наскільки Зеленський принциповий борець з олігархатом в Україні.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости