Нардеп і рейдер: Як адвокати Михайла Новікова фальсифікують справу про банкрутство агропідприємства, щоб захопити його

Народний депутат Михайло Новіков з директором адвокатського об’єднання «Новіков і Парнери» Дмитром Чабаном. Фото з офіційного сайту об’єднання.

Майже два роки триває рейдерська атака на аграрне підприємство «Агротрейд-Груп», що працює на Черкащині. За цей час були спроби силового захоплення і цілий ряд сфабрикованих справ проти господарства. В сезон збору врожаю рейдери вигадали нову злочинну схему – намагаються оголосити агрокомпанію банкрутом. Відповідну заяву до черкаського суду подали адвокати адвокатського об’єднання «Новіков і Партнери», кінцевим власником якої є Михайло Новіков – чинний народний депутат від провладної партії і колишній суддя Київського апеляційного господарського суду.

У жовтні цього року адвокат адвокатського об’єднання «Новіков та партнери» Микола Рибарук подав до Господарського суду Черкаської області заяву про відкриття провадження про банкрутство аграрного підприємства «Агротрейд-Груп». Підставою для такої заяви юристи нардепа обрали нібито заборгованість господарства перед приватною особою Дмитром Остапенком, який насправді є співучасником рейдерського захоплення.

Якщо слідувати здоровій логіці, то подібні справи взагалі не повинні виникати, а тим паче – потрапляти на розгляд суду. Бо заява про банкрутство підприємств на основі вигаданих, а в даному випадку сфальсифікованих боргів, більше схоже на інструмент рейдерства, ніж на справедливу юриспруденцію.

Сама суть банкрутства немає нічого спільного з заявою юристів АО «Новіков і парнери». Ми не полінувалися і загуглили визначення терміну. Отже, «банкрутство – це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури».

Можливо, юристи нардепа також мали почати свою роботу над справою з визначення, тоді б і заяву ніяку вигадувати не довелося. Бо в підручниках для студентів юридичних вузів чітко вказано: «визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність…» іншими методами. Зрозуміло, що банкрутство – це крайній засіб для повернення боргів підприємством, після чого воно припиняє існування. Чіткими є приклади банків під час економічних криз, коли портфель депозитів критично перевищує портфель кредитів. Тому, щоб погасити хоч якісь борги, банк змушений продати все своє майно і, відповідно, ліквідуватися. Тобто пройти процедуру банкрутства. До цього засобу вдаються виключно після того, як були застосовані усі інші способи і методи стягнення боргів. Але, очевидно, адвокатам Новікова насправді потрібно не борг стягнути, а збанкрутувати і захопити господарство.

В даному ж випадку, що стосується аграрного підприємства, то вона стабільно працює, збирає урожай, забезпечує людей в селі роботою, платить заробітні плати, податки тощо. Тобто про жодну неплатоспроможність не йдеться. А одна людина, яка бажає отримати від господарства дармових грошей, аж ніяк не може посягати на його ліквідацію.

Однак суд заяву все ж прийняв і призначив її розгляд на 31 жовтня цього року. Хочеться вірити, що засідання буде зрозумілим, чітким і коротким: поважний суддя розтлумачить юристам суть банкрутства і відправить додому перечитати конспекти.

Як ми вже згадували раніше, це не перша спроба юристів нардепа Михайла Новікова загнати аграрне господарство в глухий кут. Про це неодноразово писали засоби масової інформації, однак дивним чином публікації зникли з ресурсів. Залишилися лише порожні сторінки. Але нічого не покидає мережу безслідно. В назвах сторінок досі прописані заголовки публікацій.

Також адвокатське об’єднання ретельно почистило власний сайт – прибрали згадки про Михайла та його спільне фото з директором Чебаном, яке було в розділі «Наша команда». Не розуміємо, як це допоможе, адже Михайло Новіков дав своїй компанії власне прізвище – на її перейменування піде більше часу. Та й фото з Чебаном в мережі теж збереглося – публікуємо його тут.

Почищені ЗМІ і сайт юридичної компанії – це, звісно, неприємно. Але є проблеми набагато масштабніші: Михайло Новіков – діючий провладний нардеп, колишній суддя і кінцевий власник юридичної компанії. Все разом – це великі можливості для впливу на суддів, правоохоронні органи і кулуари Верховної Ради. Тобто можна безкарно займатися рейдерством, користуючись депутатським впливом, знайомствами в судах і прикриваючись перекрученими нормами закону та власними юристами.

На сайті партії «Слуга народу» вказано, що Михайло Новіков очолює підкомітет з питань правосуддя Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Разом з тим, на сайті приватної юридичної компанії «Новіков і партнери» до «великої чистки» було зазначено, що Новіков – старший партнер правової групи і суддя у відставці. (Зараз за посиланням ви побачите помилку з кодом 404 – це означає, що сторінку видалили. Але в стрічці згори можна побачити, який розділ тут був: «наша команда».


Скрин з сайту адвокатського об’єднання “Новіков і Партнери”. Наразі сторінка видалена

Важливо також знати, де саме Михайло Новіков працював суддею. А це Північний апеляційний господарський суд, де тепер аграрне господарство мусить захищатися від рейдерів. Михайло Новіков займав посаду заступника голови суду та слухав справи разом з суддями, яких призначили слухати захисну апеляцію за попередніми справами аграрного господарства № 925/200/22. Зокрема, Новіков має професійні та дружні зв’язки з головою Північного суду Олегом Хрипуном та суддями Євгенієм Пономаренком, Мариною Руденко, Людмилою Кропивною, які під час слухань явно були лояльними до клієнтів юридичної компанії Новікова.

Так, фінансові злочини набули більш інтелігентного вигляду. Тепер рейдери мають посвідчення адвокатів і навіть нардепів. Вони також користуються новою зброєю – це сфабриковані справи, вигадані заяви, безкінечні суди, які мають на меті виснажити господарство, заблокувати роботу і в результаті – прибрати до рук його ресурси. Безмірно жаль, що доводиться відбиватися від злочинців в роки такої страшної битви за Україну. Особливо якщо рейдерів підтримують просто з-під куполу Верховної Ради.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости