Ігор Гуменний - український бізнесмен? Адже працює на Росію...

Історія співробітництва бізнесмена Ігоря Гуменного з агресором може стати одним з найбільш резонансних скандалів останніх років. Український підприємець відкрито працює в окупованому Криму і на Донбасі. Та і в самій Росії бізнес не закрив. Оминає санкції і плямує репутацію серйозних міжнародних брендів. UBC Group Гуменного реалізує продукцію російського виробництва на території України, додавши лише свої логотипи на товари відомого російського виробника. Справа Ігоря Гуменного своїм цинізмом може перевершити навіть історію скандального бізнесмена Гриневича. СБУ все знає, але мовчить.

Справа проти Черняка є. Коли буде проти Гуменного?

Нещодавно інформаційний простір України вразила новина: Служба безпеки України заявила, що власник одного з найбільших алкогольних холдингів України «Хортиця» Євген Черняк причетний до фінансування збройної агресії РФ. Його повідомлено про підозру. За даними слідства, попри повномасштабне вторгнення його компанії продовжили вести бізнес із Росією.

Слідчі встановили, що протягом 2022 року лише у вигляді податків і зборів підпорядковані Черняку підприємства переказали до бюджету РФ близько 6 млрд у гривневому еквіваленті. Крім Черняка ще шести топменеджерам його компаній оголосили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Якщо їхню провину буде доведено, їм загрожує позбавлення волі до дванадцяти років.

Чи є Євген Черняк винятком, поодиноким випадком посібництва ворогу у великому українському бізнесі? Аж ніяк. Діяльність Ігоря Гуменного не менш вражаюча.

Гуменний народився у 1967 році на Вінниччині. Закінчив Харківську юридичну академію. У 1995 році заснував холдинг Ukrainian Beer Company (UBC), нині це найбільший в Європі виробник холодильного і пивоварного обладнання. Член ради директорів Спілки українських підприємців. За даними Forbes, у 2020 році Ігор Гуменний був на 80 місці серед найбагатших українців із доходом у 110 мільйонів доларів.

Він регулярно проводить семінари та конференції, позиціонуючи себе як бізнесмена нової формації і повчаючи інших. Публікує піарні блоги в стилі «мудрого гуру», наприклад, свіженький присвячений вельми актуальному питанню «як Україні наздогнати країни «золотого мільярда» за рівнем доходів населення».

Але є обґрунтовані побоювання, що з такими діячами, як Ігор Гуменний Україна ризикує потрапити під владу або контроль путінської росії і опинитися в якомусь «четвертому світі». Бо не тягнутиме навіть на «третій».

Звідки така радикальна теза? Журналіст, звісно, не слідчий і прокурор, але має право, на підставі зібраних і вивчених фактів оцінити можливу шкоду. Власне, факти, які наводимо в цьому матеріалі, не є відкриттям: їх зібрали журналісти-розслідувачі інших видань. Публікація сама по собі є підставою для перевірки. В 2023 році до журналістів долучилися громадські активісти з громадської організації “РУКА ДОПОМОГИ+”. Серед них чимало чернігівців, які не з досвіду березневої окупації 2022 року знають, якої страшної шкоди завдають колаборанти. А якщо в колаборантів є значні фінансові ресурси, то вони стають стократ небезпечніші.

Але нагадаємо про здобутки нового економічного “гуру” Гуменного. Зокрема і про «плідну співпрацю» як з країною-окупантом, так і з відомими світовими брендами, які, на жаль, є не надто порядними у стосунках з Україною, наприклад, Carlsberg та Coca-Cola.

Бізнес у Криму. Торгівля російськими товарами

Одна з компаній UBC Group, що має назву UBC Сool та займається розробкою і виробництвом холодильної техніки для напоїв і продуктів, крім заводів у Вінниці та Харківській області, має ще завод “Укснаб” у місті Красноперекопськ в окупованому Криму. Хоча холдинг заперечує належність йому підприємства.

У січні 2022 р. в UBC Group виникли проблеми з Європейським банком реконструкції та розвитку, після того, як стало відомо, що кредитований ЄБРР завод (25% акцій) з виробництва холодильного обладнання не було перенесено з окупованого Криму. ЄБРР виявив махінації, які UBC Group здійснила для отримання кредиту.

Окрім того, внутрішнє розслідування ЄБРР підтвердило, що UBC Group не закрила завод в Криму та здійснює поставки продукції і на окуповані території.

UBC Group просто зараз, додавши лише свої логотипи, реалізує продукцію відомого російського виробника NPM Group, пивних кранів швидкого наливу Пегас https://beerinnovations.com/about/. Ці крани запатентовані виробником.

З їхнього сайту:

PEGAS technology is protected by issued and pending patents, both Russian and international.

У новосибірської компанії є співробітники, відповідальні за західні ринки збуту. України вже тут немає, але зате один із менеджерів перебуває в Болгарії, де ЮБСі нещодавно придбало виробничі майданчики.

Очевидно там і ставлять свої логотипи на крани Пегас і продають в Україні видаючи за своє. До вторгнення на сайті як виробник фігурував рос. завод Pegas. Весною 2022 виробника змінили на Europe без вказання походження Судячи з усього купити крани можна в будь-якій європейській країні і потім звідти "відбіливши їх", привезти їх в Україну. За бажанням для спеслужб не проблема відслідкувати походження товару.

Інфо про контакти з офіційного сайту виробника.

Офіційний сайт ЮБСі з каталогом товарів на 2024 рік:

https://www.beer-co.com/uploads/catalogs/Beer%20&%20beverage%20cooling%20and%20dispense%20equipment_2024.pdf

де в асортименті можна знайти крани швидкого наливу Пегасу. Вони прибрали написання Пегас і додали свій логотип, зберігши при цьому назви всіх кранів.

А ось офіційний український сайт одного з їхніх підрозділів ЮБСі Промо.

https://ubc-group.prom.ua/ua/

тут навіть красується напис

або сайт їхнього офіційного магазину. Скрізь можна побачити крани Пегас

До речі Карлсберг та Інбев в Україні замовляють і в них ці крани та запчастини для них.

UBC Group продовжує торгувати на території рф через власний спеціальний сайт

https://rostbeer.com/proizvoditeli/ubc-group

https://rostbeer.ru

тут можна знайти майже повний асортимент основних моделей їхнього обладнання.

Навіть логотип свій на новому сайті не змінили, щоб їх могли більше впізнавати.

Та й, як видно, холодильники виробляють для Carlsberg, який начебто заявляв, що не працює більше з UBC.

На російському порталі Уайтгудс UBC Group офіційно визнає Крим частиною рф:

якщо подивитися на дату створення цієї інформації, то це лютий 2021 р., за рік до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Також є немало доказів торгівлі UBC Group на російських сайтах. Окрім цього, на російському сайті вакансій донедавна була розміщена інформація про те, що UBC Group на території рф має понад 3500 співробітників:

На російському сайті moscowpage.ru розміщена інформація про представництво UBC Group : https://moscowpage.ru/firms/35450-ubc-group-predstavitelstvo:

Також донедавна на офіційному українському сайті UBC Group із гордістю була розміщена інформація про поставку обладнання російській компанії. Але хоч вистачило розуму прибрати цю ганьбу:

Контрабанда та незаконний транзит

Дозволимо собі цитату з одного з розслідувань: «Після анексії Криму компанія продовжує виробляти холодильне обладнання на Красноперекопському заводі і завозити його в Україну для підприємств компаній “Карлсберг”, “Сандора” та інших з використанням підроблених документів, що відповідно до українського законодавства є злочинами, а саме - контрабандою і тісно пов‘язаним з нею ухиленням від сплати податків. Як підтвердження цього факту - інформація по митній базі про завезення обладнання».

Виготовлену в Криму продукцію холдинг Гуменного через пов’язані російські компанії ООО «Ю БИ СИ КУЛ-Б та ООО «ТД «Холодильное оборудование» (до 2015 року була зареєстрована за тією ж адресою, що і ООО «Ю БИ СИ КУЛ-Б») експортує в інші країни, зокрема країни Європейського Союзу, Республіку Казахстан, Республіку Білорусь, в тому числі таким транснаціональним корпораціям як AbInBev, Heineken, SABMiller, Балтика, Carlsberg, Coca-Cola, Pepsi (визнана міжнародним спонсором війни в Україні) , Red Bull, Efes, Unilever.

Схема зв’язків юрособи ООО «Ю БИ СИ КУЛ-Б»

Походження товару фальшується етикетками, що містять неправдиві відомості, мовляв, продукцію виготовлено на території Російської Федерації. Проте UBC Group і пов’язані з холдингом юрособи жодних виробничих потужностей на території РФ не мають. Явно ідеться про масштабну протиправну схему.

Нардеп "ЄС" Ахтем Чийгоз у 2021 р. виставляє промовисте відео і коментує: «"На цих кадрах завод холодильного обладнання в тимчасово окупованому Криму, "бюджетоутворюючий", за твердженнями російської окупаційної адміністрації. З нього українська компанія під прикриттям російської "прокладки" на восьмому році війни експортує товари до ЄС, грубо порушуючи санкції, введені для невизнання спроб" , а також у РФ та інші країни".

Чийгоз заявив, що направив депутатське звернення до відповідних органів щодо вжиття заходів для припинення нехтування українським законодавством та рішеннями ЄС.

Так, у документі зазначено, що завод "Укснаб", розташований в окупованому Красноперекопську, продовжує належати та використовуватися компаніями з холдингу UBC Group.

А ще продукцію заводу продають фірмам, які розташовані на окупованій території Донецької і Луганської областей та співпрацюють із представниками так званих лнр та днр (торгова марка «Геркулес» через ООО «ТОРГОВЫЙ ДОМ «ПЕЛЬМЕНИ И КЕФИР»).

За словами Ахтема Чийгоза, покупці продукції "Укснаб", великі міжнародні компанії, вдають, ніби вірять фіктивним адресам на наклейках.

Як пише «Цензор», після захоплення Криму Росією «Укснаб» був переоформлений до РФ згідно з нормами країни-агресора під назвою філія ТОВ "Ю БІ СІ КУЛ-Б" - "Завод холодильного обладнання". Власником і далі залишився центральний офіс UBC Group, Але холдинг Гуменного у 2014-му заявив про перенесення заводу на материкову частину України до Харківської області.

Хоча в іншій комунікації з клієнтами, як ми показали вище, ще в лютому 2021 р. вони підтверджували роботу свого заводу в Криму. При цьому називаючи Крим російським.

Тому що кримський завод Гуменного і далі без проблем працював, а його продукція успішно продавалася – завдяки прикриттю російською прокладкою компанією ТОВ "Ю БІ СІ КУЛ-Б", зареєстрованою у Бєлгородській області.

.

На етикетці, що наклеєна на обладнанні, вказано юридичну адресу реєстрації компанії – с. Нова Таволжанка у Бєлгородській області. Але у тому ведмежому куті навряд чи знайдеться якесь виробництво, хіба традиційні для тих країв ізби з почорнілого від дощів дерева.... Досить глянути на гугл-карту.

На деяких етикетках недбалі махінатори залишили телефони для контакту в Красноперекопську. Мабуть забули про "Єдиний реєстр перевірок" Генеральної прокуратури РФ... Там зазначено, що ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "Ю ​​БІ СІ КУЛ-Б" перевіряється за місцем фактичного провадження діяльності: 296000, Крим, місто Красноперекопськ, вулиця Північна, будинок 1а.

Тож коли Гуменний скаржився після початку повномасштабної війни, що «нас знищили у Росії і Білорусі», то не варто його жаліти. Скоріше за все, «знищене» вже перереєстроване і ретельно приховане з участю і допомогою відомого кишенькового олігарха Януковича на прізвище Курченко, або інших, які прикривають його бізнес у росії.

Ще одна схема, про яку свідчать дані митних реєстрів України – це поставки з Криму на адресу двох контрагентів в Україні (згаданого заводу у Вінниці та ПрАТ "УКпостач"), а потім – до Європи.

За офіційними даними, свою продукцію UBC Group продає в близько 20 країн Європи та СНД. Серед покупців продукції – міжнародні компанії AbInBev, Heineken, SABMiller, Балтика, Coca-Cola, Pepsi, Red Bull, Carlsberg, Efes.

Очевидно: український холдинг UBC Group порушує українське законодавство, обманює українські спецслужби та митників. Але є ще один аспект – такими діями компанія Гуменного підставляє своїх міжнародних партнерів, які порушують санкції Європейського Союзу та США. І воно їм може відгукнутися неприємностями у вигляді вторинних санкцій. Правда, депутат Ради Чийгоз вважає,що покупці в Європі свідомо заплющують очі на порушення через гарні прибутки.

Хоча, можливо, їм теж байдуже. Як, наприклад, компанія Кока-Кола всупереч своїм заявам про те, що вони пішли з Росії, все ж продовжує вести там свій бізнес. Ось свіжа інформація з їхнього сайту:

https://www.coca-colahellenic.com/en/about-us/who-we-are/where-we-operate

*У Росії ми керуємо меншим бізнесом під назвою "Мултон", який зосереджений на місцевих брендах. Цей бізнес є операційно та фінансово самодостатнім.

Партнерство з «гаманцем Януковича» Курченком

Як свідчить одне з журналістських розслідувань, Гуменний не так давно був власником групи компаній «Експогаз». Саме там почався стрімкий злет Сергія Курченка, відомого як «младоолігарх» та «гаманець Януковича». Нині Курченко став фактичним монополістом промисловості на окупованих територіях українського Донбасу. Також Курченко - єдиний бізнесмен, який має дозвіл на вивезення металу та вугілля з “лднр” до Росії і ЄС. У росії Курченку можна все.

Раніше “Експогаз”, як свідчить «Українська правда», був структурним підрозділом UBC Group Гуменного, а зараз входить до бізнес-групи Курченка. На даний час на сайті UBC Group згадки про Курченка видалено. Але раніше там можна було знайти його фотографію та назву посади – начальник відділу гуртових продажів.

За інформацією того ж розслідування, Гуменний і Курченко досі залишаються бізнес-партнерами. Курченко за допомогою російської влади прикриває бізнес Гуменного в окупованому Криму і сприяє його розвитку на території РФ, Гуменний на паритетних умовах займається виробництвом і виведенням грошей у готівку.

Робота в Татарстані

Про те, який безпрецедентний режим сприяння був забезпечений такими «крутими» партнерами Гуменному в путінський росії, свідчить матеріал, розміщений на сайті “ТАТАР-ИНФОРМ” 18 грудня 2018 року. Бізнесмен Відомо, що Гуменний зустрічався із запеклим путінофілом, президентом Татарстану Рустамом Мінніхановим...І вони обговорили перспективи будівництва на території Татарстану нового заводу. Це був 2018 рік, Крим окупований росією, частина Донбасу – теж, в зоні АТО постріли і вибухи, гинуть українські військові і мирні жителі. А Гуменний з представником влади країни-агресора обнімається…

Бізнес у Росії. Старгород та продукція в російських магазинах

Компанія українського бізнесмена Ігоря Гуменного UBC Group, якій належить мережа ресторанів "Старгород",

має однойменні ресторани в Санкт-Петербурзі та Сочі, які нормально собі працюють і досі.

У 2017 році львівський "Старгород" опинився в центрі скандалу – мовного. У закладі відмовилися вимкнути російські пісні, а відвідувачів, які попросили про це, виставили, викликавши поліцію. Цього ж року 10 охоронців ресторану "Старгород" жорстоко побили двох учасників АТО.

В сотнях російських торговельних закладів стоять холодильники, вироблені в 2020 – 2022 р., згідно з етикетками, компанією ТОВ "Ю БІ СІ КУЛ-Б", юридично зареєстрованою за вже відомою нам адресою 309255, Бєлгородська обл., Шебекинський р-н, с. Нова Таволжанка, вул. Піонерська. Але фактично це обладнання виготовлено в окупованому Криму, на заводі у Красноперекопську.

Ось магазин "Діксі", за адресою вул. Бориса Галушкіна, 12. У Москві.

І цього добра в Москві – купа. Але є продукція заводу Гуменного не лише в столиці росії, а й в інших регіонах неозорого Мордору. Наприклад, у Кіровську супермаркеті "Діксі" за адресою вул. Хібіногорська 31.

Підтримка ідеології окупантів

«Ю БИ СИ КУЛ-Б» не просто фінансує окупаційний режим на території АР Крим в якості системоутворюючих суб'єктів господарювання (відповідно до так званого документа так званого керівника окупаційної влади АР Крим (мовою оригіналу) - Указ главы Республики Крым от 5 апреля 2020 года № 94-У «О внесении изменений в Указ Главы Республики Крым от 17 марта 2020 года № 63-У».

Тільки за один 2020 рік кримське підприємство Гуменного заплатило до бюджету країни агресора понад 200 мільйонів рублів податків. І це тільки одне з підприємств, яких у Гуменного, як ми писали вище, в Росії було декілька.

Підприємство Гуменного активно співпрацює із місцевим осередком партії «Єдина Росія», політичної основи путінського режиму, відверто українофобської сили, яка разом з путіним прагне знищити Україну як незалежну державу:

Відомо, що підприємство відвідував представник окупаційної влади, а саме так званого відділу МВС по республіці Крим, для здійснення пропагандистської обробки та спроби вербування працівників підприємства для роботи у силових структурах окупаційної влади, («подразделение Север»).

А вже згадані ресторани "Старгород" в Санкт-Петербурзі та Сочі в своїх пабліках пропонують відвідувачам відсвяткувати 1 та 9 травня 2022 р. у той час як в Україні вже 66 день триває війна. «Тематику та стилістику вечірок дуже просто зрозуміти з афіш" – пише журналіст Сергій Іванов.

Але це ще пів-біди. Ресторани Гуменного займаються ще й тематичними святкуваннями «дня защітніка отєчєства». Себто, дня вбивць українців, грабіжників і ґвалтівників. Де дно?

Також можна відзначити, що Гуменний постійно шукає нові варіанти обходу санкцій. Свіжа ідея - запустити виробництво в Казахстані, радше спрямована на можливість використовувати вільний доступ до великого ринку збуту в росії, обійти санкції та убезпечити свій бізнес. Він сам говорить про перспективи експорту 70% продукції з нового виробництва.

Перевірка СБУ

На запит сайту Цензор.НЕТ Представництво Президента в Автономній Республіці Крим надало відповідь

про те, що досліджують факти і звернулися до Служби безпеки України з проханням "взяти до уваги інформацію", викладену у журналістському розслідуванні та перевірити викладені факти. У своїй відповіді від серпня 2020 року СБУ запевнила, що взяла отриману інформацію до відома.

Але з цією інформацією спецслужба спокійно живе вже 4 роки. В 2023 році до журналістів приєдналися активісти з “РУКА ДОПОМОГИ+” і також звернулися до СБУ. Але отримали формальну відписку. Невже викладене вище залишає якісь сумніви в характері діяльності Ігоря Гуменного?

Його підприємства наповнюють бюджет країни-агресора, тісно співпрацюють з окупантами і відкрито підтримують їх. Уже після 2014 року такий з дозволу сказати business as usual мав вигляд гидкого і протизаконного. А після лютого 2022 року він взагалі пахне і кваліфікується як «державна зрада».

До речі, Ігор Гуменний принципово ігнорує інформацію ЗМІ про нього та його бізнес. Звідки така впевненість у безкарності? Чому діяння бізнесмена Євгена Черняка розслідували оперативно? І чому СБУ вже 4 роки не звертає увагу на Гуменного? Сподіваюсь, що відповідь вже найближчим часом дасть голова СБУ Василь Малюк. І вона Гуменному може не сподобатись.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости