Росія має серйозний вплив на топ-посадовця Міноборони України Жумаділова: чому це так важливо

Під прискіпливим мікроскопом українців з початку 2024 року опинився Арсен Жумаділов. Ця людина відтепер безпосередньо розпоряджається величезною частиною бюджету Міністерства оборони України. Усі закупівлі, які не стосуються зброї, Міноборони передало новоствореному державному підприємству із дуже довгою та складною назвою - «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу»).

Все-таки варто запам’ятати назву, бо саме від цієї Агенції тепер залежить якість, ціна та кількість закупівель для Збройних Сил: їжі, пального, бронежилетів, військової форми, шоломів, берців, медпрепаратів та всього іншого, необхідного для життя і побуту захисників.

Очолив новостворену Агенцію Арсен Жумаділов. Цьогоріч він розпорядиться 95 млрд грн – саме таким є бюджет «Державного оператора тилу» на 2024 рік.

Жумаділов намагається бути відкритим у публічному просторі, аби максимально яскраво «продати» суспільству ідею створення Агенції, яку він очолив. Утім, як стало відомо нещодавно, серйозний вплив на Жумаділова має Російська Федерація і він досі не знайшов таких слів, які б виправдали цей вплив.

Дружина Арсена Жумаділова, кар’єрного топ-чиновника України, у 2021 році свідомо взяла паспорт РФ, ставши громадянкою Росії і, по суті, колаборанткою для України. Це відбулося в той час, як її чоловік займав ще одну дуже важливу державну посаду в Україні – був генеральним директором ДП «Медичні закупівлі».

Так само громадянином ворожої країни є брат Арсена Жумаділова, з яким, судячи із соцмереж та декларації, топ-посадовець Міноборони підтримує тісні родинні зв’язки та спільно примножує нерухомість в окупованому Криму.

Російське громадянство своєї дружини Арсен Жумаділов пробував пояснити тим, що їй довелось взяти цей паспорт, бо вона їздить в Крим до родичів, а окупанти «погрожували їй, примушуючи до паспортизації̈ країною-агресором».

По факту ж вийшло так, що стратегічне держпідприємство в оборонній сфері України зараз очолює людина, яка сама вклала до рук спецслужб РФ важіль впливу на себе. Звучить як абсурд.

Звертає на себе увагу ще одна важлива деталь, яка пов’язує Арсена Жумаділова з Росією. У щорічній декларації топ-чиновника вказано, що у 2018 році він набув права користування на будинок площею 110 м кв. в окупованому Криму. Судячи з декларації, будинок придбав брат – Мурат Жумаділов, який в Криму веде бізнес за російським законодавством, сплачуючи податки в російську казну. Теперішній топ-посадовець Міноборони України Арсен Жумаділов, який отримав право користування, очевидно, оформлював все через російські реєстри і подавав свої документи окупаційним органам влади.

Джерело: Єдиний державний реєстр декларацій

Дивує, що в самому Міністерстві оборони на це закрили очі. Коли у жовтні минулого року заступник міністра представляв новоспеченого керівника «Агенції закупівель у сфері оборони», то запевнив, що той пройшов усі необхідні перевірки. Утім, заступник міністра не врахував конфлікту інтересів, який виник із призначенням Жумаділова. Це конфлікт між особистим життям такого важливого чиновника і національною безпекою в час війни.

Зрештою, це також моральний конфлікт. У моральному вимірі будь-які зв’язки чиновників Міноборони з Росією вже мали б стати запобіжником від призначень. Хочеш, щоб дружина мала російський паспорт, – не займай посаду у державних органах влади України.

На подібній історії розслідувачі Bihus.info нещодавно викрили ще одного топ-посадовця – заступника голови Національної поліції України Дмитра Тишлека. У його дружини теж виявили російський паспорт і зрештою Тишлеку довелось писати рапорт на звільнення.

Поки Жумаділов як чоловік громадянки РФ залишається на посаді керівника «Агенції закупівель у сфері оборони», до нього буде ще більш посилена увага. Відтак ми зібрали декілька кейсів, які викликають питання до його діяльності.

Завищені ціни лотів

Перші торги, які оголосила новостворена «Агенція закупівель у сфері оборони», почалися у січні. Увагу громадськості одразу привернули завищені ціни на лоти. Наприклад, у жовтні Департамент держзакупівель МО купував бронежилети по 24 930 грн за штуку, а вже в січні «Агенція закупівель у сфері оборони» бере ті самі бронежилети у того самого постачальника, але чомусь значно дорожче – по 26 570 грн за штуку.

Річ у тім, що на самому старті був закладений своєрідний механізм фінансування самої «Агенції закупівель у сфері оборони». З кожного контракту Агенція Жумаділова отримує для себе комісію 0,4%. Вище ми писали, що у цьому році Агенція має витратити на закупівлі 95 млрд грн. Тому якщо вирахувати із цієї суми 0,4%, то йдеться про сотні мільйонів гривень, які залишаться для чиновників самої Агенції.

Як пишуть ЗМІ, саме такий механізм фінансування стимулює «Агенцію закупівель у сфері оборони» під керівництвом Арсена Жумаділова купувати дорожчі лоти, бо тоді більше коштів зайде в саме ДП.

Зарплати

У мережі вже виникли обурення щодо розміру посадових окладів керівництва державного підприємства. Цифри назвали в самому Міністерстві оборони. З 1 січня зарплата Арсена Жумаділова становить майже 194 тис. грн, а директорів з управління закупівлями та з управління поставками – по 161 тис. грн. Це без врахування надбавок та премій, які точно у них будуть.

«Боєць на фронті отримує 140 грн в годину, Жумаділов в тилу буде отримувати 1100 грн. Система державної корпоративної етики зі зламаним моральним кодом», - записав з цього приводу обурливе відео військовослужбовець ЗСУ Святослав Дубина.

Відрядження на 29 мільйонів і подарунки на сто тисяч

На початку року Агенція Жумаділова провела низку тендерів на своє власне забезпечення. Особливо велику суму чиновники планують потратити на свої відрядження – більше 29 млн грн. На таку суму українські платники податків оплатять працівникам ДП квитки, готелі, оренду авто і «подібні послуги» (без уточнення які).

Також дивує сума, яка була потрачена на новорічні подарунки дітям Агенції. ДП запрацювало наприкінці осені, але вже на Новий рік дітям працівників закупили з бюджетних грошей подарунки на майже 100 тис. грн.

Найдорожчий FPV-дрон, який можна знайти в інтернеті, коштує близько 27 тис. грн. Напрошується висновок: замість шкідливих цукерок для дітей чиновників можна було купити щонайменше три дрони і врятувати життя декількох захисників.

Скандал навколо роботи ДП «Медзакупівлі»

У 2020 році держпідприємство «Медичні закупівлі України», яке на той час очолював Арсен Жумаділов, зірвало закупівлі лікарських засобів і медичних виробів майже на мільярд гривень.

«Вважаємо, що відповідальний за колосальні втрати у майже мільярд гривень керівник ДП «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов», – заявила тоді заступниця міністра Світлана Шаталова. Були зірвані закупівлі за дуже важливими напрямками, де лікування повинно бути безперервним – це дитяча і доросла онкологія, серцево-судинні захворювання.

***

Розпоряджатись мільярдними сумами із оборонного бюджету в час війни – це історія передусім про відповідальність. Арсен Жумаділов приховував факт російського громадянства у дружини і за короткий час провів невиправдано дорогі закупівлі на утримання своєї Агенції. Чи відповідально це?

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости