Нардеп Новіков будує кар’єру аграрного рейдера

Від початку року вже два суди – черкаський господарський та Північний апеляційний – винесли ретельно обґрунтовані рішення з однозначним висновком: немає жодних підстав для запуску процесу банкрутства аграрного господарства «Агротрейд Групп». Однак народний депутат Михайло Новіков і його адвокатське об’єднання «Новіков і партнери» ніяк не вгамуються – вони подали касаційну скаргу на попередні рішення судів, щоб і надалі чинити тиск на аграріїв.

В останній день липня Верховний суд розгляне касаційну скаргу щодо поновлення справи про банкрутства аграрного господарства «Агротрейд Групп», яку ініціювали представники рейдерів. А конкретніше – адвокатське об’єднання «Новіков і партнери», в суді заявника представить адвокат Микола Рибарук.

Це буде вже друга спроба реанімувати справу про банкрутство, яку у січні цього року розглянув Черкаський господарський суд і виніс однозначне рішення – немає підстав, аби запускати процес банкрутства діючого та платоспроможного аграрного господарства.

У лютому представники рейдерів подали апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Черкаської області з порушенням процедури – пропустили строки подачі документів. Однак Північний апеляційний господарський суд пішов назустріч адвокатському об’єднанню «Новіков і партнери» та виніс таку ухвалу: «Поновити пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження ухвали господарського суду Черкаської області від 09.01.2024р. у справі №925/1341/23» та «Відкрити апеляційне провадження на ухвалу господарського суду Черкаської області від 09.01.2024р. у справі №925/1341/23».

Засідання Північного апеляційного суду у цій справі відбулося у березні, однак адвокати об’єднання «Новіков і партнери», котрі самі ж ініціювали дане апеляційне слухання, на суд просто не з’явилися. Справу таки розглянули і апеляційна інстанція ще раз підтвердила – для банкрутства аграрного господарства «Агротрейд Групп» не існує законного підґрунтя.

На цьому, врешті, спроба рейдерського захоплення агропідприємства за допомогою юридичних важелів тиску мала б завершитися. Однак «Новіков і партнери» продовжили «копати», бо таке, очевидно, у них завдання – докопатися до аграрного господарства, створити йому проблеми, заблокувати роботу і виснажити. Тому з’явилася нова заява – тепер касаційна. Слухання за нею відбудеться 31 липня, де будуть переглянуті рішення двох попередніх судів по цій справі – господарського суду Черкаської області та Північного апеляційного.

Спираючись на усі попередні матеріали справи, рейдери не мають жодних шансів на свою перемогу у Верховному суді. Нагадаємо, що юристи Новікова збудували свій напад на основі одного непідтвердженого боргу аграрного господарства перед фізичною особою. Але процедура банкротства не застосовується в таких випадках. Це не інструмент стягнення якогось одного, тим більше, сумнівного боргу.

Як відомо, ознаки підприємство-банкрота – це нездатність розрахуватися з кредиторами, заборгованість по заробітній платі, відсутність фінансів для сплати податків та введення господарської діяльності. Натомість «Агротрейд Групп» справно платить податки, заробітну плату, засіває та обробляє поля. Господарство надало суду документи, які це підтверджують.

В ході розгляду справи Черкаський суд виявив ще кілька фактів, які також доводять, що адвокати народного депутата лише користуються умовним боргом фізичної особи, щоб захопити господарство. По-перше, юристи Новікова не надали суду жодних документів, які б чітко підтверджували розміри боргу. По-друге, адвокати, вимагаючи сплати неіснуючого боргу, надали реквізити, куди потрібно сплатити кошти. Однак у банку повідомили, що даний рахунок закрито. Банківські реквізити заявника недійсні.

То чи хочуть адвокати рейдерів насправді повернути якийсь борг? Якби метою адвокатів було стягнення коштів в інтересах свого клієнта, то була б відкрита справа саме по стягненню боргу. Натомість «Новіков та рейдери» намагаються ліквідувати господарство через процедуру банкротства і маніпулюють для цього законодавством та судами.

Хто ж такий Михайло Новіков, який наполегливо будує собі кар’єру аграрного рейдера з-під купола Верховної Ради? Відповідно до відкритих джерел, Михайло Новіков є засновником ТОВ «Правова група «Новіков і партнери», співзасновником ТОВ «Консалтингова компанія «Новіков та партнери». Працював у сфері правосуддя, був суддею та заступником голови Північного апеляційного господарського суду. На парламентських виборах 2019 року обраний народним депутатом за списком партії «Слуга народу». Член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, голова підкомітету з питань правосуддя.

Наразі пан Новіков активно користується авторитетом народного депутата, колишніми зв’язками в судах та власним адвокатським бюро, щоб здійснити рейдерське захоплення аграрного господарства на Черкащині.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости