Відвідувачів кав’ярень, АЗС та кінотеатрів травлять? Як кавомашини в Києві миють хімією невідомого походження

Як фірма «Стар Хім Профешнл» обробляє кавомашини в кав’ярнях, кінотеатрах та АЗС хімією невідомого походження

Компанія Coffee Group, що продає та надає в оренду київським кав’ярням, а також мережі кінотеатрів «Мультиплекс» кавові машини та автомати, обробляє цю техніку хімічними засобами невідомого походження, через що можливий ризик отруєння клієнтів. Як вказує Coffee Group на своєму сайті, миючі засоби вони беруть у ТОВ «Стар Хім Профешнл», зазначаючи, що вони «мають усі сертифікати відповідності та пройшли необхідний контроль якості». Однак, ця фірма сфальсифікувала місце виробництва своїх товарів в державних сертифікатах та взагалі невідомо де, як та з чого їх виробляє, бо адресою виробництва зазначає квартиру в житловому будинку.

На сайті ТОВ «Стар Хім Профешнл» зазначається, що це — компанія-виробник миючих та чистячих засобів для професійного використання від домашньої кухні і до масштабного виробництва. «Вся продукція створюється за допомогою новітніх технологій на сучасному обладнанні під керівництвом провідних технологів», — написано на сторінці, створеній на базі майданчика Prom.ua.

Однак, існують обгрунтовані підозри, що фірма вводить в оману своїх клієнтів та державні органи, поставляючи товар невідомого походження, бо насправді не має ніякого виробництва. По-перше, ТОВ «Стар Хім Профешнл» вводить в оману користувачів тим, що вказує на своєму логотипі, що компанія працює з 2015 року. Насправді ж, на ринку це підприємство з’явилось у квітні 2020 року. Саме тоді, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ТОВ «Консалтингова Компанія «Веріко», що дійсно було засноване у 2015 році адвокатом Оксаною Веретельник, змінило власників, КВЕД з діяльності у сфері права на неспеціалізовану оптову торгівлю, а також назву — на «Стар Хім Профешнл».

Тобто «виробник миючих засобів» — це фактично колишня адвокатська контора, яка веде свою діяльнісь у сфері хімії лише останні чотири роки, а не з 2015 року, як вказано на емблемі «Стар Хім Профешнл». А знак для товарів та послуг Oxygen Line, який використовується на продукції підприємтва, було зареєстровано взагалі тільки 5 квітня 2023 року.

Новими власниками фірми стали Олександр Медвідь та Вячеслав Закалюжний. Статутний капітал підприємства становить лише 1000 грн. Адресою діяльності ТОВ зазначено вул. Куренівську, 18 в Києві. Наші журналісти провели контрольну закупівлю двох найменувань товарів «Стар Хім Профешнл», в ході якої виявили, що за цією адресою дійсно знаходяться офіс та склади фірми, але, що цікаво, видавати замовлені товари на суму 1200 грн журналістам вийшов особисто власник фірми Олександр Медвідь, що чимало говорить про серйозність підприємства.


Співзасновник фірми Олександр Медвідь особисто виносить замовлення двох товарів на 1200 грн

Як «Стар Хім Профешнл» ухиляється від сплати податків

В рахунку на оплату, який Медвідь видав нашим журналістам під час таємної закупівлі, вказані реквізити не ТОВ «Стар Хім Профешнл», а ФОП Атаманчук Ярослава Володимирівна.

Як виявилось, Ярослава Атаманчук працює логістом в ТОВ «Стар Хім Профешнл». Даний ФОП вона зареєструвала в липні 2023 року. Очевидно, що таким чином власники фірми вирішили мінімізувати податкове навантаження, проводячи операції купівлі-продажу не через ТОВ, а через ФОП 2-ої групи, оформлене на працівницю підприємства, що має сплачувати набагато менше податків ніж ТОВ. Таким чином в 2023 році ФОП Атаманчук заплатила в 2023 році всього 6700 грн податку.

В той же час саме ТОВ «Стар Хім Профешнл», згідно наявних даних його фінансової звітності, не демонструє великих прибутків. За 2021 рік підприємство заробило всього 122 500 грн, а чистий прибуток склав 15 800 грн. В 2022 році дохід досяг 267 700 грн, з яких ТОВ отримало прибуток у 65 700 грн. А от в 2023 році дохід компанії вже склав 3 млн 346 тисяч 500 грн, але не дивлячись на зростання доходу, ТОВ показало чистий прибуток лише на рівні 87 300 грн — майже стільки ж, скільки і в не дуже «успішному» 2022 році, коли дохід був в 13 разів менший. Це також свідчить про навмисну мінімізацію податкового навантаження, скоріш за все шляхом виведення грошових коштів під фіктивні операції.

Товар є, а виробництва немає

Але найбільша афера цієї фірми полягає в іншому. Походження миючих засобів, якими «Стар Хім Профешнл» обробляють кавові машини в столичних кав’ярнях, взагалі невідоме. При поданні документів на отримання висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи на мийні та чистильні засоби «Стар Хім Профешнл» адресою місця виробництва цих засобів вказало адресу м. Київ, вул. Північно-Сирецька, 3. Однак, ми перевірили, що за цією адресою є що завгодно, але ніякого хімічного виробництва тут немає і не було всі останні роки. Це підтвердили одразу чотири людини на місці — охоронці та працівники місцевих фірм, які ніколи не чули про ТОВ «Стар Хім Профешнл».


За адресою виробництва, яку ТОВ «Стар Хім Профешнл» надало державним органом, ніякого виробництва не виявилось

«Виробництво хімії? Тут взагалі ніякого виробництва немає. Тут вікна роблять, меблі, пляшки збирають, автомобілі ремонтують, тут виробництва як такого взагалі немає. Сонячні батареї робили, але й того не стало», — щиро здивувався охоронець території за адресою Північно-Сирецька, 3.

Виходить, що ТОВ «Стар Хім Профешнл» при отриманні висновку санітарно-епідеміологічної експертизи ввело державну службу в оману, навмисно приховавши реальне місце виробництва хімічної продукції. Або ще гірше — прокорумпувало чиновників з метою отримання необхідних документів без наявності реального місця виробництва.

Тим часом на етикетках купленого журналістами товару у власника підприємства Олександра Медвідя, вказано, що виробником цих виробів є ТОВ «Стар Хім Профешнл», а адресою виробництва зазначена вже інша: місто Бровари, бульвар Незалежності, 4-А, квартира 104. За цією адресою знаходиться звичайний дев’ятиповерховий житловий будинок.


За адресою виробництва, вказаної на етикетках миючих засобів «Стар Хім Профешнл», розтошований багатоповерховий житловий будинок

Можете собі уявити виробництво миючих засобів та побутової хімії в квартирі звичайної дев’ятиповерхівки? Якщо ж це дійсно так, то можна собі лише уявити якість таких засобів, вироблених умовно, як кажуть, «в підвалі». Згадуєте інформацію на сайті «Стар Хім Профешнл» про те, що «продукція створюється за допомогою новітніх технологій на сучасному обладнанні під керівництвом провідних технологів»? Здається, це також — суцільна омана.

Партнер з вироком суду. Як «ХімПостач» приховує своє виробництво

На етикетках деяких товарів, що реалізує «Стар Хім Профешнл», також вказано, що їхнім виробником є не «Стар Хім», а ТОВ «Виробнича компанія «ХімПостач». Ця компанія також спеціалізується на розробці та виробництві миючих засобів для харчової промисловості. «Стар Хім Профешнл» тісно співпрацюють з «ХімПостач». Окрім реалізації товарів останньої співробітник «Стар Хім» Петро Лавренюк навіть здає в оренду «ХімПостач» автомобіль Ford Transit 2008 року випуску за 10 тисяч грн на місяць.

Компанія існує на ринку 11 років, але за останні 5 років демонструє незначні цифри чистого прибутку: в 2021 році при доходах у 8,4 млн грн «ХімПостач» показала прибутків всього у 4100 грн, в 2022-ому при доході 6,1 млн грн прибуток склав лише 27,2 тисячі грн, а в 2023 році, коли дохід був 3,2 млн грн, прибуток сягнув лише 52,7 тисяч грн. Скоріш за все, вони діють як і «Стар Хім Профешнл», мінімізуючи податкове навантаження шляхом демонстрації невеликих прибутків і виводу коштів під фіктивні видатки.

Засновником ТОВ «ВК «ХімПостач» є Віра Миколюк, а директором — Ольга Миколюк. Останню люди, що контактували з нею, характеризують як особу з неадекватною поведінкою. Про це свідчать і, згідно даних додатку GetContact, деякі записи її мобільного номеру в телефонних книгах абонентів.

Підписи мобільного номеру Ольги Миколюк в телефонних книгах абонентів. Скріншоти GetContact

Також на сторінці Ольги в соціальній мережі Facebook деякі користувачі повідомляли про те, що вона «кидає» своїх клієнтів, беручи гроші та не віддаючи товар.

Крім того, Ольга Миколюк регулярно порушує Правила дорожнього руху, потрапляючи в ДТП, іноді — в стані алкогольного сп’яніння. Про це свідчать ряд постанов, опублікованих в Єдиному реєстрі судових рішень. Так, наприклад, в квітні 2015 року в Києві на проспекті Лобановського, не дотримавшись безпечної дистанції, вона за кермом автомобіля Mazda 2 в’їхала в тролейбус «Богдан». В квітні 2021 року, керуючи автомобілем Ford Focus на проспекті Петра Григоренка в Києві, Ольга Миколюк, рухаючись заднім ходом, наїхала на інше авто марки Suzuki.

20 липня 2022 року о 23:37, вже після початку дії комендантської години, патрульні поліцейські на вулиці Героїв Дніпра зупинили автомобіль Toyota RAV4, за кермом якого перебувала Ольга Миколюк, що мала явні ознаки алкогольного сп’яніння — вона погано розмовляла та від неї було чутно запах алкоголю.

А в квітні 2023 року вироком Оболонського районного суду Києва директор ТОВ «Виробнича компанія «ХімПостач» була засуджена за підроблення водійського посвідчення, за що їй було призначено штраф у розмірі 1530 грн. Згідно матеріалів провадження, Ольга Миколюк втратила своє водійське посвідчення, через що у січні 2023 року заплатила 5000 грн невстановленій особі, яка виготовила їй підроблене посвідчення водія. В квітні 2023 року, вже маючи підроблене посвідчення, вона керувала автомобілем Lexus на вулиці Полярна у Києві, коли її зупинили патрульні поліцейські за порушення ПДД і виявили підроблений документ.

За ТОВ «ВК «ХімПостач» в державних реєстрах немає жодної інформації щодо наявних ліцензій та торгівельних марок. Окрім того, на товарах, де зазначено, що їхнім виробником є ТОВ «ВК «ХімПостач», адресою підприємства вказано лише назву вулиці без номеру — вул. Героїв Дніпра. А нижче — адреса виробничих потужностей: Київ, вул. Іоанна Павла I 4/6.


Етикетка на дезінфікуючому антисептику, що продається ТОВ «Стар Хім Профешнл» на сайті prom.ua

По-перше, вулиці Іоанна Павла I не існує в Києві, є вулиця Іоанна Павла II, але якщо вдатись, що це просто помилка, а не спроба вказати фіктивну адресу, то за номером 4/6 розташована офісна, а не виробнича будівля. Себто як і у випадку зі «Стар Хім Профешнл», які начебто розливають хімію в квартирі житлового будинку, виробнича компанія «ХімПостач» розливає мило та антисептики в якомусь з офісів, номер якого не вказують. Тож впевнитись в тому, що виробництво за цими адресами дійсно є, неможливо, що ще раз доводить — хімічна продукція, якою «Стар Хім Профешнл» та «ХімПостач» обробляють кавові машини в київських кав’ярнях, виготовляється невідомо де, ким, з чого та як.

Хто повівся на хімічну продукцію «підвального» виробництва

Тим не менш, не дивлячись на все це, «Стар Хім Профешнл» та «ВК «ХімПостач» вдається вводити в оману своїх клієнтів, серед яких мережа кав'ярень «Julia's Coffee Shop», кав'ярня «Coffee Bird» в ЖК Sofia Residence, компаніі «Standard Coffee», «Doppio Coffee» та «Torero Coffee», що продають та здають в оренду професійні кавові машини та кавомолки. Крім того, «Стар Хім Профешнл» тісно співпрацює з ТОВ «Кофе Групп» Руслана Дячука, яке також надає в оренду бізнесам кавові машини та автомати з подальшим її обслуговуванням хімічними засобами невідомого походження від ТОВ «Стар Хім Профешнл».

На сайті COFFEE GROUP вказано, що вони разом зі «Стар Хім Профешнл» начебто «розробили власну лінійку засобів для чистки кавового обладнання». Серед клієнтів, яким COFFEE GROUP надає своє кавове обладання в оренду, зазначені мережа кінотеатрів «Мультиплекс», охоронна компанія «Шеріф», а також компанії «Caparol», «Abona Ukraine» та інші.

Згідно даних джерел в Державній податковій службі України, серед контрагентів «Стар Хіму» і ТОВ «Хедшот Кофі Компані» — маркетплейс продуктів харчування, господарських товарів, який також продає та здає в оренду кавові машини. Замовляють миючі засоби у цієї фірми також великі підприємства харчової промисловості, серед яких ПАТ «Пиво-безалкогольний комбінат Радомишль», що розливає пиво та кваси чи не половини представлених на українському ринку брендів, та ПрАТ «Агрохолдинг Авангард» — виробник курячих яєць під брендом «Квочка», що викликає особливе занепокоєння, бо при виробництві продуктів для великої кількості споживачів використовуються хімічні засоби невідомого походження від компанії, що взагалі не має впроваджених систем якості ISO та HACCP, гарантуючих безпечність виготовлених товарів. Крім того, миючими засобами «Стар Хім Профешнл» користується в своїй роботі і ТОВ «Вест Петрол Маркет» — це мережа автозаправних станцій WOG.

Таким чином відвідувачі кінотеатрів «Мультиплекс», АЗС WOG, покупці пива та гості безлічі кав’ярень, що беруть в оренду кавові машини в компаній-клієнтів «Стар Хім Профешнл» та «ХімПостач», а також працівники багатьох компаній-клієнтів COFFEE GROUP ризикують своїм життям та здоров’ям, адже споживають каву з машин, що обробляються хімічними засобами невідомого походження та складу, які виробляються чи то в якомусь офісі, чи то в квартирі житлового будинку, чи то взагалі в якомусь підвалі.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости