Київ втратив архітектурний смак

Наша столиця вже давно перетворилася в несуразне, абсолютно не цивілізоване місто, яке ще зовсім недавно могло похвалитися унікальними ландшафтами і рельєфами, чого не могла зробити жодна столиця на території Європейського континенту.

Тепер ми втратили найважливіше — схили, рельєф, ландшафт. Забудовується кожна яруга, що взагалі неприпустимо, щоб в яру будували будинки.

Ви тільки загляньте, що діється в районі урочища Кожем`яки! Та це ж були історичні місця, а що там тепер? Київ втратив 80% своєї принадності. А те, чим він забудовується, то, даруйте, як кажуть навіть малі діти: “Ми дивимось на ті коробки, а вони що в фас, що в профіль”. Все жахливе, однакове і методом тику. Де тільки можна знести якусь частину дерев або якісь маленький будиночок — можна туди засунути недолугу дуже неестетичну навіть не споруду, а вкладання грошей — таку бездарну нерухомість.

Віднедавна з’явилися мурали. Тут як кажуть, “знявши голову, по волосах не плачуть”. Що ті мурали, якщо зіпсовано імідж? Була така знаменита робота про імідж міста “Оn the town” Девіда Лінча, провідної зірки для урбаністів-архітекторів всього світу. А що говорити про Київ в розрізі цієї роботи? Де тепер той імідж? Мурали ще можна замалювати, а що робити з цими будинками? Як сказав мій знайомий архітектор: “Мабуть, точечним бомбардуванням це можна усунути”. А потім подумав: “Ні, тільки тотальним ковровим”. Це страшне, що діється.

Мурали в більшості грішать несмаком — непропорційністю, колористикою, тематикою. Іноді щось трапляється толкове, але немає бажання розглядати. Та й в загалі намагаюсь вже не дивитись ні на фасади, ні на торці, бо ніякого позитиву мені це споглядання не дає. Київ зараз взагалі страждає відсутністю смаку у всьому, не говорячи вже про забудови. Те, що хочуть назвати архітектурою, мабуть архітектурою важко назвати, бо це до неї має дуже опосередковане відношення.

У нашій столиці було всяке, але так, як зараз, то це вже “супер”. Насувається зима, і в уяві вимальовується, як люди будуть ходити по вулицях, засипаних снігом, з ожеледдю… Ми вже перебули кілька таких зим, і ця буде, напевно, не кращою, а може, ще й гіршою.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Лариса Скорик
архитектор
Поделиться в Facebook
Последние новости