Юрій Луканов. Еволюційний злам Майдану

Майдан, в першу чергу, продемонстрував незадоволення суспільства тим, що Янукович не виконав обіцянку і не підписав Угоду про асоціацію з ЄС. Але найбільшим стимулом для продовження Майдану було побиття студентів в ніч на 1 грудня 2013 року – от після цього він вже закипів на повну котушку. Зараз просто багато хто приписує, що Майдан стояв за те, за п'яте, за десяте. Нагадаю, що там були люди з різними політичними поглядами, але головна мета, яка їх об'єднувала — це скинення Януковича. Вони його скинули, тобто мети було досягнуто.

Потім, як вияснилося, за цим дуже уважно стежила Росія, і оскільки їй не вдалося зберегти на посаді свого проросійського президента, який ратифікував, нагадаю, Харківські угоди, згідно з якими російський Чорноморський флот мав залишитися у Криму на багато років, а також там були російські ставленики у СБУ і українських Збройних силах, які їх фактично розвалювали. І оскільки їм не вдалося зберегти проросійського президента, то почалася, в принципі, заздалегідь спланована війна. Спочатку анексія Криму, який здали фактично безкровно, а потім продовжили на Донбасі. Але Україна консолідувалася, і врешті-решт за допомогою військових заходів змогла дати відсіч і не допустити створення так званої Новоросії, відрізавши вісім областей України, про що Путін наголошував публічно. Йому це не вдалося.

Якщо виходити з того, що фактично Майдан був продовженням боротьби за незалежність, то він своєї мети досяг. Якщо суспільство вважає, що він стояв за зміну системи, а це теж, напевно, було у головах, то все ж таки система не змінилася, хоча вона на сьогоднішній день еволюціонує: вона ослаблена, як і вплив олігархічного капіталу. І також, попри те, що в ЗМІ стоїть гостро питання про корупцію, вона де-факто зменшилася, тому що в деяких галузях, зокрема в газовій, яка була найбільшою кормушкою для корупції, ліквідовані схеми. Зокрема ми злізли з газової голки Росії, тому що так звана еліта України і Росії наживалася на цьому спільно. Але все одно не можна сказати, що корінним чином система змінилася, хоча рух в цьому напрямку є. Очевидно, що не було такого жорсткого зламу, на який сподівалися на Майдані, але вона змінюється еволюційно.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Юрій Луканов
журналіст і громадський діяч. Колишній голова Незалежної медіа-профспілки України (2011—2016)
Поделиться в Facebook
Последние новости