Олег Жданов. Навіщо росіяни підірвали Каховську ГЕС?

Росіяни звісно навмисно підірвали Каховську ГЕС, але не розрахували і не очікували такого результату. Про це в коментарі From-UA повідомив військовий експерт Олег Жданов.

- А те, що вони готувалися, про це свідчить сама обстановка, яка склалася ще з жовтня, коли вони оголосили, що замінували і готуються до підриву дамби. Півроку ми гадали і чекали — станеться це чи не станеться. В принципі, це було просто питання часу. Єдине, що, як завжди в РФ, вони не врахували особливості підриву. І я думаю, що сам підрив був здійснений майже в атмосфері паніки, тому що вони навіть не попередили свої війська, а на всяк випадок, можливо, задіяли більше вибухівки, щоб було надійніше, а в результаті дамба зруйнувалась набагато більше, ніж очікувалось, і змила війська, які не попередили.

Безлад, панічні настрої і неорганізованість чи спонтанність прийняття і виконання рішень призвела до таких наслідків. З одного боку виходить, що вони хотіли зупинити можливість нашого форсування Дніпра, а з іншого боку, наробили і собі шкоди.

- Яка доля очікує ЗАЕС?

- Періодично російське керівництво повертається до ядерного шантажу, хоча ми бачимо, що у світової спільноти стосовно ядерного шантажу жорстка та одностайна реакція. На Заході раніше нервували, а зараз вони поводять себе більш-менш стримано, мабуть, щось знають стосовно застосування брудної ядерної бомби РФ, взагалі ядерного шантажу.

Але я не виключаю, що в Росії знайдуться такі люди, які будуть просувати цю ідею. Той же Медведев, Володін там у них голова Держдуми. Але тут же є ще одна особливість. Вони ж намагаються там всіма силами побудувати підстанції біля Енергодару, щоб перемкнути на свою енергосистему. А тепер зі знищенням водосховища питання запуску ЗАЕС взагалі знімається з порядку денного, тому що внутрішнє водосховище може забезпечити тільки роботу реакторів в холостому режимі. І будь-яке підняття потужності реакторів вимагає наявність водосховища для охолодження цих реакторів.

- Вчора відбулося засідання Ради безпеки ООН, яку скликала Україна. Цікавить ваша думка з приводу результатів засідання.

- Я тут підтримую думку президента стосовно того, що з ООН, також, як і з Путіним, більше нема про що розмовляти. Коли у нас підривають Каховську дамбу, а ООН оголошує свято — день російської мови. Гутерріш — маріонетка Путіна, це однозначно. Надії, що ООН прозріє і якось реформується, я думаю, що немає.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Олег Жданов
военный и политический эксперт, полковник запаса, работник оперативного управления Генштаба 2003-2006 годов
Поделиться в Facebook
Последние новости