Андрій Міселюк. Чого очікувати від зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна?

Сьогодні у Сан-Франциско прибув Сі Цзіньпін. Він прилетів на саміт країн азіатсько-тихоокеанського регіону. Тут глава Китаю вперше за довгий час зустрінеться із Байденом. Чого очікувати від даної зустрічі та які теми будуть обговорені, From-UA запитав думку політолога, директора Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрія Міселюка.

- Головний зміст цієї зустрічі — це напрацювати механізми задля управління ризиками. Враховуючи те, що між країнами йде величезна конкуренція, і вона йде по наростаючій. Дуже багато є проблемних точок, починаючи від Тайваню і закінчуючи постачанням американських чипів та їхніх союзників до Китаю, то важливо вибудувати такі механізми, які будуть такі ризики тримати під контролем і унеможливлювати їх загострення. Тому це буде такою ключовою лінією.

Не варто очікувати якісь досягнуті проривні домовленості, оскільки кількість протиріч дуже велика і вони не можуть бути вирішені в рамках однієї зустрічі. Єдине, можливі домовленості, наприклад, щодо поновлення механізмів співробітництва між військовими відомствами, такі домовленості можуть бути. Але що стосується того, що будуть комплексні проривні рішення, про це, на превеликий жаль, не йдеться.

Україну також будуть обговорювати. Звичайно, якісь прожекти висуваються. Лунають такі думки, що США спробують залучити Китай щодо реалізації мирного плану Зеленського. Це теж не спрацює, очевидно, тому що у Китаю є вже свій власний мирний план, який він представив на річницю початку повномасштабної війни, і він від нього не збирається відходити і веде свою гру. Тому, звичайно, Україну будуть обговорювати, але тут можна констатувати, що сторони теж декларують різні підходи. Якщо США послідовно і повністю підтримують Україну і будуть намагатися і далі надавати таку ж допомогу, то Китай буде відстоювати фактично інтереси Росії і намагатися, щоб цей конфлікт якмога скоріше закінчився, а якщо продовжувався, то так, щоб США далі послаблювалися в цьому конфлікті і свою увагу перерозподіляли з Тайваню і інших важливих для Китаю напрямків на Україну.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Андрей Миселюк
Политолог, директор Института социально-политического проектирования "Диалог"
Поделиться в Facebook
Последние новости