Володимир Фесенко. Ажіотаж з паспортами українських чоловіків у Польщі - штучний

Після призупинення консульських послуг для українських чоловіків за кордоном у Варшаві 300 українців заблокували паспортний сервіс ДП "Документ" з вимогою повернути їм паспорти. Чому виникла така ситуація, From-UA запитав думку відомого українського політолога Володимира Фесенко.

- Зараз тимчасово припинено надання консульських послуг, до моменту, коли набуде чинності закон про мобілізацію. Тому треба почекати. Я можу вам сказати, що нечасто користуються консульськими послугами люди, які перебувають за кордоном. Зараз ажіотаж пов'язаний саме з законом про мобілізацію, але оскільки треба підготувати процедури, до речі, і всередині країни також, для того, щоб закон діяв, зокрема треба з'ясувати порядок підтвердження постановки на військовий облік.

Треба почекати трошки, тому не треба нервувати. Люди, які так нервують, вони хотіли схитрувати. Вони хотіли отримати заздалегідь послуги і обійти закон про мобілізацію, але не вийшло. А якщо люди у Варшаві почнуть порушувати громадський порядок, то хай прочитають пропозиції польських працівників влади. Я думаю, що для активних порушників громадського порядку може виникнути ризик, що їх просто депортують до України.

У всіх людей різні ситуації бувають з номерами машини, з паспортами. Різні бувають ситуації, хтось може загубити документи, тому можна видавати тимчасову довідку якусь і т.д. Але в чому проблема? Людина має підтвердити, вона зберігає громадянський зв'язок зі своєю державою чи ні. Зв'язок з державою - він взаємний. Не тільки людина отримує щось від держави, вона має теж щось надавати державі. Тому в даному випадку люди деякі хочуть скористатися послугами інших держав як біженці, але при цьому вони не хочуть ніяк підтвердити свій активний зв'язок зі своєю власною державою. Це таке споживацьке ставлення до країни.

І ще одна важлива ремарка. Ажіотаж штучний, тому що немає зараз механізму призову в армію за кордоном. Від тих чоловіків, які втекли з країни, зараз вимагається лише одна проста річ - стати на військовий облік, а вони навіть лякаються вже такої дрібниці. Якось навіть совісно за таких українських чоловіків.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Володимир Фесенко
Політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»
Поделиться в Facebook
Последние новости