Володимир Цибулько. Зараз за українців в Європі йде змагання

У Польщі виник конфлікт українців із співробітниками ДП «Документ». Це сталося через рішення МЗС про заборону надання консульських послуг чоловікам. Обурюються і чоловіки, і жінки. From-UA дізнався думку з приводу цієї ситуації політолога Володимира Цибулько.

- Тут дивна історія, тому що Зеленський показово свого часу повернув громадянство Михаелу Саакашвілі, який не виконав своє зобов'язання по повноцінному набуттю громадянства українського і виходу з іншого громадянства. Тобто, з одного боку, нібито Зеленський встановлює справедливість, але у нинішньому випадку мільйони людей опинилися за межами країни і держава повелася по-бандитськи.

По-перше, вона взяла кошти під виготовлення документів, і тепер не віддає ні кошти, ні документи. Це чистий бандитизм. По-друге, влада замість покарати функціонерів, які зривають видачу паспортів, використала цей інструмент для тиску на громадян України за кордоном. Але ж ті люди опинились за кордоном через помилки влади, через злочинні дії влади. І тепер влада хоче відігратися на цих людях, які саме опинилися за кордоном не з власної волі у більшості випадків. І тепер держава хоче позбавити задним числом фактично громадянства цих людей, тому що люди без документів опиняються безправними за кордоном.

Замість захистити своїх громадян держава відтоптується на цих громадянах. Це закінчиться позовами до держави Україна. Я думаю, що Європейський суд з прав людини дуже швидко реагуватиме на ці справи в силу того, що людям доведеться або видавати паспорти ООН, або тимчасові посвідки у країнах перебування, якщо держава Україна відмовляється видавати своїм громадянам повноцінні паспорти.

Насправді зараз за українців в Європі йде змагання дуже серйозне. Багато країн покращують пропозиції з метою залишити їх на своїй території, бо українці, по-перше, поводяться дуже цивілізовано, по-друге, легко адаптуються в країнах, переймаючи правила поведінки. І навіть дуже швидко заходять у культурне життя, у політичне життя цих країн. Тобто вони стають дуже швидко повноцінними громадянами нових країн. Це, наприклад, помічено у Швеції, Норвегії, Ірландії, Ісландії, Великобританії. Тому зараз багато країн піднімають суму початкової допомоги з метою переманити з Польщі українських біженців, з інших країн, адаптувати і покращити своє демографічне становище і отримати дуже якісного громадянина для себе.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости