Віктор Лисицький коротенько про проект Коаліційної угоди: За що боролись – на те й напоролись

Хочу із задоволенням констатувати, що більшість розділів виписані доволі правильно. Нарешті збираються впровадити те що нам розповідали починаючи із 1995 року американці (!), німці (!!), поляки (!!!). Але!

Але! Про економіку, про бізнеса сказано занадто мало, вважає Віктор Лисицький.

Перше.

Складається враження: Автори, навіть, й не здогадуються що Україна має чи не найгіршу динаміку розвитку поміж інших постсоціалістичних країн. Найгіршу!

Й саме тому в нас гривня витанцьовує гопак, й постійно вимирають українці, й доволі впевнено розбігаються українці. Адже  за кордоном вони (як правило!) влаштовуються краще ніж на Батьківщині.

Без будь-якого сумніву: Жалюгідний стан нашої економіки підштовхнув Росію до захоплення Криму та розгортання війни на Сході.

Автори не спромоглися визначити хоч які не будь зрозумілі соціально-економічні  орієнтири (показники) котрі вони сподіваються досягти через впровадження в життя Коаліційної угоди.

Друге.

Майже нічого не сказано про реформування банківської системи, котра в поточних умовах мала б стати чи не найбільш надійним контрагентом у справі радикального оздоровлення та укріплення економіки.

Правда, кілька разів згадується Нацбанк. Якщо автори документу делегують Нацбанкові роль генерального менеджера удосконалення банківської системи, то варто було б зробити й наступне:

1.   Повернути Нацбанку право законодавчої ініціативи;

2.   Встановити що регулювання взаємодії банків із суб’єктами ринку здійснюється виключно Нацбанком – без будь-яких погоджень із мінюстами та іншими…;

3.   Заборонити публічну критику НБУ – адже ФРС, Бундесбанк, Европейський ЦБ не критикують різні малоосвічені та політично заангажовані профффесіонали.

Третє.

Автори проекту угоди, як на мене, не здогадуються що регулювання економік держав-лідерів здійснюється за  змішаними моделями = ліберальні основи + спеціальне регулювання окремих груп суб’єктів ринку.  Наприклад:

1.   Малий бізнес має спеціальну систему регулювання у США, ЕС та багатьох інших країнах. А в проекті Коаліційної угоди, навіть, цього словосполучення – «малий бізнес» - просто нема;

2.   Мають спеціальне регулювання й бізнеса конкурентних переваг держав:

1-ше. АПК;

2-ге. Інформаційні технології- в документі вони згадуються лишень в розділі СУДОВА РЕФОРМА пунктом 5.3 таким реченням «Будуть запроваджені сучасні інформаційні технології в роботі суду з метою функціонування електронного правосуддя, та удосконалена система автоматизованого розподілу справ». А інші сфери?;

3-тє. Морська індустрія (суднобудування, судноплавство, порти). Окремі пункти по цьому комплексу розсипані по тексту що не дає комплексного розуміння проблеми. До речі,  річковий транспорт помилково прописано як «річной»… Як говорить Цибулько: «А месячный транспорт тоже будет?»

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости