Правозахисник Чемерис: Українські судді пам'ятають про долю Кіреєва і виходять з-під контролю влади

Почалася політична боротьба всередині правлячого классу, і приз для переможця - Україна. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами нашого співрозмовника, звинувачення, які висунула Генпрокуратура щодо Саакашвілі і Курченка, тріщать по швах в світлі останніх рішень Печерського суду.

«Звичайно, прокуратурі треба рятувати ситуацію, і тому названий такій крок, щоб звернутися до Третейського суду, якій би власне все це визначив, тобто тут питання тільки в цьому», - констатує експерт.

За словами аналітика, зараз почалася політична боротьба всередині правлячого классу.

«Є великий приз для переможця у цій боротьбі, і цей приз — такий великий ринок, який називається Україна. Але, напевно, прокуратура, - а ми маємо на увазі, що це не просто прокуратура, це саме президентська гілка влади, тому що прокуратура є просто інструментом в руках Порошенка, - все робить власне для того, щоб підняти градус протистояння і допомогти протестам Саакашвілі набрати більшого розмаху. Питання в тому, що після того, як Саакашвілі позбавили громадянства, йому вдалося поставити намети біля ВР, але ті намети були б згорнути природним чином, тому що там було дуже мало людей. Після того була перша спроба затримання, яка підняла дещо градус — з'явилося вже біля сотні людей. І після того, як Саакашвілі був затриманий другий раз, на Майдані з'явилося близько 5 тисяч людей», - пояснює Володимир Чемерис.

Тобто, зазначає правозахисник, якщо і далі будуть спроби накрутити ситуацію, то Саакашвілі може сподіватися на те, що акції протесту будуть набирати все більший розмах.

«Але, з іншого боку, ми все ж таки не бачимо позитивної динаміки протестів на чолі з цим політиком без допомоги ГПУ, тому що всі ці успіхи — це лише робота Генеральної прокуратури, абсолютно топорна робота. Це означає те, що українці, напевно, навіть не аналізуючи ситуацію в соціологічних термінах, розуміють, що перемога Саакашвілі у цій боротьбі буде черговими «змінами без змін». Вже були два майдані, які ззовні добивалися перемоги, але зміни системи не відбувалося. Те ж саме відчувають люди й щодо Саакашвили», - вважає наш співрозмовник.

Таким чином, резюмує експерт, зараз йде боротьба за честь мундира.

«Рішення Печерського суду показало слабкість влади. Навіть судді не бояться цієї влади, вони швидше бояться того, що їм потім будуть мститися майбутні переможці, тому що вони добре знають долю судді Кіреєва. Насправді рішення Печерського суду показало, що судді вже повністю виходять з-під контролю існуючої влади. І якимось чином треба рятувати честь мундира, хоч якось рятуватись, утримуватися на плаву, тому і таке звернення до ФБР», - додає правозахисник.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про тиск на нього в зв'язку зі справою екс-глави Одеської ОДА, колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости