Експерт розповів, чи варто чекати нової трагедії на ЧАЕС

Юрій Корольчук вважає, що наразі ніхто не може однозначно сказати, що ж насправді відбувається у зруйнованому накритому реакторі.

Про це член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи повідомлення інституту ядерної безпеки Чорнобильської електростанції про те, що начебто в зруйнованому реакторі знов зростає ядерна активність, Корольчук зазначив, що насправді ні вчені, ні ті, хто наразі працює на електростанції не можуть точно сказати, що ж там відбувається.

«Є дійсно профільні інститути, державні органи, які слідкують за ситуацією і в зоні, і в тому числі за ситуацією навколо Чорнобильської АЕС. Але, на превеликий жаль, немає такого, щоб вони могли подавати інформацію в такому ключі, що вони розуміють, що там відбувається і знають, то такого немає. І вони самі можуть сказати, що ми не знаємо, що там відбувається. Тому це не є новиною. Ці 35 років, грубо кажучи, ніхто і нічого не знає, що там відбувається. Тобто туди доступу фактично немає, тому, в принципі, і ось ця ідея конфайменту, вона більше політична. Тобто закрита - більше для створення видимості. Конфаймент, в принципі, приглушує радіаційний фон, який може йти від зруйнованого блоку, від реактору. Більше воно нічого не дасть. І знову ж таки, приглушує на рівні не суттєвому, тому що ті люди, які там працюють в зоні і на об'єктах, і там, де відпрацьоване паливо зберігається, всі проходять тестування та заміри. Тобто там немає ніяких порушень. Все в межах, грубо кажучи, норми», - запевнив він.

Експерт також пояснив, що неправильним буде казати, що в реакторі відбуваються неконтрольовані процеси і запевнив, що якби ризики якісь були, то вже б дали про себе знати.

«Конфаймент - це таке красиве слово, яке підібрали для того, щоб всі думали, що воно всіх врятує. Чому б не казати захисна оболонка чи захисна споруда? Це більше був політичний крок та суспільний вплив, аби продемонструвати те, що світ пам'ятає про це, допомагає і що ми вирішуємо це питання. Але насправді ніхто не знає, що там відбувається. Навіть колись японці приїжджали після Фукусіми і хотіли у нас отримати досвід для розуміння, що в себе робити, однак і вони далеко не просунулися. Там (під накриттям ЧАЕС - прим. ред.) все зруйновано, нічого не зрозуміло куди йти і що робити. Тому, які там процеси відбуваються, це просто домисли і припущення. Не можна сказати, що там неконтрольований процес, що це може призвести до якоїсь нової аварії, вибуху, викиду радіації. Але, з іншого боку, сказати однозначно, що там може все бабахнути - ні, так не правильно. Якби дійсно були ризики, то вони би вже проявились», - сказав співрозмовник.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости