Гостинний двір може стати “годівницею” Олександра Ткаченка — ЗМІ

Про це йдеться у матеріалі “Куди зникло понад 10 тис. кв. метрів: Гостинний двір у виконанні міністра культури Ткаченка”, опублікованому виданням КиевВласть. 

Як йдеться у матеріалі, Національний заповідник "Софія Київська" може сьогодні, 8 листопада, розпочати будівельні роботи у Гостиному дворі, хоча проєктна документація ще не готова. 

"Маємо завезти техніку та розпочати роботи з консервації… це мають бути бюджетні гроші. Проєкту майбутнього Гостиного двору наразі немає, і коли буде – невідомо", – сказало джерело KV.

Видання нагадує, що у вересні Олександр Ткаченко оприлюднив  у своєму Telegram-каналі інформацію щодо того, що Міністерство культури та інформполітики вже провело розрахунки та підготувало необхідні документи для надання коштів балансоутримувачу об'єкту – заповіднику "Софія Київська". Пізніше Кабмін виділив на Гостиний двір 5 млн гривень бюджетних коштів.

Тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації на першочергові протиаварійні роботи у Гостинному дворі, оголошений Національним заповідником “Софія Київська” 4 листопада, виграло (ПП) “Макропроект”. 

“У завданні на проектування є, як мінімум, дві грубі помилки, якщо не сказати злочинні. Перша – Гостинний двір вказується як “будівля”, тоді як він є “об'єктом незавершеного будівництва”. Друга – площа Гостинного двору, згідно із завданням, 12751,8 кв. м, хоча насправді їх понад 20 тис. кв. м. Обидві “помилки” базуються на акті приймання-передачі Гостинного двору від ФДМУ Мінкульту від 2 липня ц.р., підписаного комісією з подання міністра культури Олександра Ткаченка без будь-якого дозвільного документа Кабінету міністрів. KV писала, що у цьому акті зафіксовано відсутність маси необхідних для таких дій документів: титул, техпаспорт тощо. Більше того, під час підписання акта було використано підроблений техпаспорт Гостинного двору 1961 року, з приводу чого ДБР ще у травні 2019 року відкрило кримінальне провадження №62019100000000195 за фактом порушень закону службовими особами ФДМУ.

Крім того, 20 серпня 2021 року Подільське управління Нацполіції Києва відкрило кримінальне провадження №1202110007001525 за фактом можливої незаконної передачі будівлі "Гостиного двору" у власність Мінкульту. Попередня правова кваліфікація злочину, який, можливо, вчинили фігуранти цієї справи – ч.1 ст. 366 КК України (службове підроблення). Але міністра культури Олександра Ткаченка та гендиректора Національного заповідника "Софія Київська" Нелю Куковальську ці кримінальні колізії не хвилюють», - зазначає видання. 

Автор тексту вважає, що розбіжність у метражі Гостинного двору  наводить на думку, що Олександр Ткаченко та керівництво "Софії Київської" можуть мати намір використати невраховані майже 10 тис. кв. м для особистого особистих цілей та/або збагачення. 

“До речі, у проєкті "Укрреставрації" (багаторічний орендар та інвестор будівництва/реконструкції Гостинного двору) передбачалося, що понад 26 тис. кв. м нового Гостиного двору під комерцію буде виділено понад 10 тис. кв. м, що збігається із можливими апетитами чиновників від культури”, - йдеться у тексті. 

"Укрреставрація", яка вклала мільйони доларів у реконструкцію та будівництво Гостинного двору, але кілька років тому через судові маніпуляції була позбавлена права та можливості завершити роботи, звернулася до президента Володимира Зеленського з пропозицією погодити з Мінкультом чи іншим центральним органом виконавчої влади новий проєкт будівництва Гостиного двору та відповідно до нього завершити роботи протягом 2-2,5 років.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости