Неймовірні масштаби гуманітарних проєктів по європейським стандартам

З початку повномасштабного вторгнення РФ, українці в мить згуртувались та створили волонтерські спільноти задля допомоги всім, хто опинився з проблемами на одинці. Всього за неділю від початку війни, армія волонтерів  виросла до неймовірних масштабів, які вразили світову спільноту своєю згуртованістю.

Європейське суспільство вмить почало відправляти в Україну гуманітарну допомогу, яку окремі волонтери почали розподіляти на місцях. Але, будемо відверті, розподілення гуманітарної допомоги окремими волонтерами не обходилось без проблем: по – перше,  пов’язаних з відсутністю у волонтерів системності в роботі з міжнародними донорськими організаціями; по – друге, з компетенціями в логістичних бізнес-процесах, що деколи призводило до банальних крадіжок.

Тож стало гостре питання, як налагодити роботу волонтерських місій та окремих волонтерів за кращими світовими стандартами, щоб вкрай необхідна допомога доставлялась туди, де вона необхідна і тим кому вона необхідна.

На перший погляд, отримувач допомоги вважає, що не все так і складно, адже волонтер роздає гуманітарку, не уявляючи собі, що всього одна організація може відправляти в день десятки фур гуманітарного вантажу, і цей вантаж потрібно розмитнити, перевірити, відвантажити, … і в загалі логістика, то складна справа, яка потребує професіоналів.

Звісно, такі міжнародні «логістичні монстри», наприклад, як компанія «МЕТРО», що працює в комерційній сфері; інноваційна «West-East group», яка з 2015 року співпрацює з ООН та запровадила свою гуманітарну місію «Save Ukraine», і  доречі допомагала народжуватись мережі волонтерських організацій. Також є багато подібних компаній, що давно впроваджують європейські стандарти, працюють злагоджено, але і в них є свої труднощі, які пов’язані з невмінням окремих волонтерських спільнот та громадських організацій впровадити та втримати ці стандарти.

До прикладу, мережа волонтерських гуманітарних місій «Save Ukraine», що об'єднала більш ніж  30 різноманітних громадських організацій, ці стандарти впровадила ще з 2015 року і саме вони стали головними чинниками для ООН, щоб спільно  укласти більш 50 гуманітарних контрактів. Це дозволило реалізувати низку програм Уряду США та Японії по допомозі постраждалим від воєнних дій українцям.

Отже, світові стандарти цілком досяжні і українська спільнота довела це на практиці. Зрозуміло щодо глобальної стандартизації ще треба пройти певний шлях, але українці швидко вчяться, тому ця стандартизація нас тільки підбадьорює!

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости