Блокування податкових накладних - це наймасштабніша корупційна схема, яка існує зараз в Україні - експерт

Масове блокування податкових накладних розпочалося за підтримки голови податкового комітету ВР Данила Гетманцева. Про це заявив член Ради Асоціації платників податків України Дмитро Олексієнко в інтерв’ю РБК-Україна.

«Ми зараз бачимо дуже багато затримань в різних регіонах України. Всі ці затримання пов’язані з «вирішенням питань» щодо блокування або розблокування податкових накладних. Це або схема, яку Гетманцев бачить і нічого не робить, або ж він і є співучасником/організатором цієї схеми», - зазначив він.

Олексієнко наголосив, що за часів керівництва міністра фінансів Ігоря Уманського, який заявив про схему зі «скрутками», екс-голови ДПС (Державної податкової служби — Ред.) Олексія Любченка та в.о. голови податкової служби Євгена Олейнікова бізнес так масово не блокували.

«Після того, як вони пішли з посади, а замість них прийшли люди Гетманцева — всі блокування повернулись, у таких масштабах, яких не було ніколи. Майже половина бізнесу, якій працює з ПДВ, стикається з блокуванням та змушений якось вирішувати це питання, це наймасштабніша корупційна схема, яка повернулась та існує зараз в Україні. За схему «скруток» з ПДВ на 4 мільярди гривень на місяць, які викрив свого часу Уманський, ніхто не поніс відповідальності, незважаючи на суспільний резонанс та створення слідчої комісії у Верховній Раді. Екс-очільник податкової служби Сергій Верланов, при якому схема «розквітла», встиг виїхати в Німеччину до висунення йому підозри, тому скоріше за все про нього всі забудуть. Чи понесе хтось відповідальність зараз – питання риторичне», - підкреслив експерт.

Він наголосив, шо у такому вигляді ця система не повинна працювати.

«В нас блокування відбувається з презумпцією винуватості платника, тобто як податкова вирішить так і зробить. А це неправильно. Блокуватись накладна має на певний час і за цей час саме податкова має довести, що кредит фіктивний, а не платник податку. Але в нас все відразу блокують. Це привело до того, що з ПДВ працювати фактично неможливо. Вже навіть нова спеціальність у нас з’явилася - шукають бухгалтерів з розблокування податкових накладних», - заявив Дмитро Олексієнко.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости