Чернігівська міськрада здає в оренду росіянам землю. Чиновники заявили, що по закону мають на це право

Чернігівська міська рада уклала договір про оренду земельної ділянки з громадянами РФ через пів року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну – у вересні 2022 року. Про це повідомляє Держаудитслужба.

Начальник управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради Василь Дмитренко, від імені Чернігівської міської ради уклав договори оренди з росіянами на дві присадибні ділянки за ставкою, значно нижчою, ніж мінімально можлива відповідно до чинного законодавства – 0,5 % нормативно-грошової оцінки землі (мінімальний розмір орендної плати в Україні – 3%). Також, як йдеться у повідомленні, у вересні 2022 року Чернігівська міськрада, уклала ще один договір на оренду ділянки для експлуатації приміщення магазину.

У коментарі для журналістів Суспільного Василь Дмитренко розповів, що дві присадибні ділянки у Чернігові, у мікрорайоні Лісковиця, здали в оренду росіянам для обслуговування житлових будинків. Зі слів чиновника, все відбувалося в рамках закону.

Чому ціна на оренду землі для росіян є меншою у шість разів, відповів так: "Орендна ставка встановлена на рівні, на якому затверджене положення проплати за землю на сесії Чернігівської міської ради. Це 0,5 % від нормативно грошової оцінки. А зараз взагалі затверджено орендну ставку — 0,25".

Зі слів чиновника, законодавство не забороняє здавати землю в оренду росіянам після повномасштабного вторгнення. Ще один договір з росіянами, зі слів Василя Дмитренко, уклали у вересні 2022 року на оренду ділянки для експлуатації приміщення магазину. Він розташований на проспекті Левка Лук'яненка у Чернігові.

"Це прибудоване приміщення до багатоповерхового будинку, в якому є нерухоме майно даного громадянина (громадянина РФ). Для обслуговування цього майна і для того, щоб вони в законний спосіб сплачували податки, ми передали в оренду. Моя позиція відповідає закону. У мене є обов'язок укладати договори під об'єктами нерухомого майна, незалежно від того громадянином якої країни він є. Якби була заборона, тоді б ми не передавали” - заявив чиновник.

Поки увесь цивілізований світ шукає можливість передати Україні заморожені активи РФ, українські чиновники продовжують співпрацю з громадянами країни-агресора, стверджуючи, що їм так діяти дозволяє закон. І якщо дійсно закон дозволяє, то чи не прийшла пора внести зміни в законодавство і хто з чернігівських чиновників має понести політичну відповідальність?

Нагадаємо, раніше Рахункова палата підтвердила висновки Держаудитслужби, про корупційні зловживання в Міноборони Резнікова, про які заявляла голова служби Алла Басалаева.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости