“Колапсу не трапилось і не очікується” – власниця Aurum Group Альона Лебедєва про те, що чекають українські промисловці від зимового економічного сезону

Україна постала перед черговим викликом у власній боротьбі за незалежність - другою воєнною зимою. Розуміючи підступність нашого ворога, мало хто має сумніви, що держава-злочинець продовжить тероризувати цивільне населення, енергетичні об’єкти та критичну інфраструктуру нашої країни. Ворог намагається таким чином знову залишити українців без світла та тепла, і це створює труднощі не лише для пересічних громадян, а й для бізнесу та промислових підприємств. Втім цього разу їм не вдасться застати нас зненацька. І хоча українські енергетики та посадові особи закликають “сподіватися на краще, але готуватися до гіршого”, і це насправді вельми слушно, є низка суттєвих підстав вважати, що нам до снаги здолати всі прийдешні труднощі.

Насамперед, звісно, мова про посилення ЗСУ та ППО. Внаслідок систематичної підтримки партнерів та союзників, за цей рік вдалося суттєво зміцнити протиповітряну оборону держави та елементів її критичної інфраструктури. Попри те, що росія зараз накопичує ракети для нових ударів, статистика з минулих хвиль обстрілів стверджує, що українська ППО з часом лише краще справляється з масованими ворожими повітряними атаками. А там де ракета збита і не влучила в ціль - вона має значно менше шансів нанести непоправну шкоду, або вивести з ладу критично важливі для нашої економіки об’єкти - як елементи енергетичної інфраструктури, так і власне промислові підприємства. Останнім часом союзники лиш посилюють цей компонент оборони України, а потреби в ППО подаються ключовими на міжнародних зустрічах, зокрема, і на останньому засіданні формату Раммштайн. Також зміцнюються та модернізуються і власне українські протиракетні комплекси, що неодмінно сприятиме обороні нашого неба.

Другим чинником є підвищення готовності самих інфраструктурних об’єктів. Коли в минулу зиму ми входили з переважно застарілим та неоптимізованим обладнанням, яке і без обстрілів могло вийти з ладу - то в зимовий сезон 2023-24, за словами голови Укренерго Володимир Кудрицького, ми увійшли вже значно більш готовими - це стосується як укріплення цих об’єктів так і їхньої модернізації - десь як заміни вже пошкоджених елементів, а десь оновлення застарілих та потенційно небезпечних ділянок на сучасніші. Енергетики ставили за мету за наявний час максимально відновити та укріпити ці об’єкти. За даними прем’єр-міністра Дениса Шмигаля наразі відремонтовано 7 атомних енергоблоків потужністю 7,8 гВт та ремонтуються ще два, 25 енергоблоків ТЕС загальною потужністю 4,5 гВт та 35 гідроагрегатів ГЕС потужністю 2,3 гВт. Станом на початок осені було відремонтовано понад 80% обладнання ТЕС, і пан міністр запевнив що до зими завершиться підготовка решти необхідних потужностей. Про завершення основних підготовчих робіт також повідомляють у Парламентському комітеті з питань енергетики та ЖКП. Голова комітету Андрій Герус підкреслив, що продовжується додаткове укріплення енергооб’єктів на випадок імовірних ворожих атак. Окрім того, завершена синхронізація енергетичної системи України з сусідніми державами ЄС, що дозволяє в критичні моменти компенсувати дефіцит електроенергії її імпортом з території союзних держав.

По-третє, зараз усі ми значно більш готові до можливий форс-мажорів, ніж у аналогічний період минулоріч. Побутовий споживач встиг суттєво підготуватися – від закупки павербанків, генераторів і інших альтернативних джерел енергії, аж до повної автономізації через встановлення власних сонячних панелей. Корпоративний сектор підготувався мабуть ще краще – адже для нього відсутність електроенергії це прямі втрати для бізнесу. Оператори зв’язку, інтернету, пошти, магазини, салони, офіси – більшість підприємств захистили свій бізнес від короткотермінових відключень, зробивши висновки з попередньої зими, тож є сподівання, що навіть при настанні блекаутів економічні наслідки будуть мінімізовані.

Група компаній Aurum Group ще з минулої зими почала вживати системних заходів по захисту власних бізнес процесів від можливих негативних наслідків відключень електроенергії, води та опалення. Перед цим сезоном на підприємствах було проведено низку підготовчих робіт - утеплення віконних рам, ревізія систем опалення, встановлення додаткових обігрівачів та електрогенераторів де це може бути необхідно. У прикордонному селищі Свеса місцевий насосний завод додатково обладнав бомбосховища, забезпечивши їх питною водою та аварійними джерелами освітлення. Для забезпечення безперебійності систем водовідведення та водопостачання селища встановлено два дизельних генератори. Частина підприємств Групи, виходячи з необхідності, склала план дій на випадок блекаутів та готується до будь-якого розвитку подій. Варто зазначити, що як у Києві, так і в регіонах, враховуючи іноді нестабільну роботу інженерних мереж, ключові бізнес процеси завжди були зарезервовані, тому ані минулої зими ані цієї – колапсу не трапилось і не очікується. Всі компанії Групи і надалі планують вести стабільну виробничу діяльність, підтримувати робочі місця та сплачувати податки, а з прибутку – донатити на ЗСУ та підтримувати сили оборони України.

На мою думку, економіка України вже пережила свої найгірші часи. Багато експертів досить песимістично оцінювали наслідки від регулярного відключення електроенергії для вітчизняного бізнесу минулої зими, але, як виявилось згодом, переважно суттєві негативні прогнози не підтвердились і економіка досить швидко відновилася. На сьогодні можна спостерігати низку причин, які дозволяють сподіватися, що теперішня зима мине для нас щонайменш не важче, аніж попередня. Потрібно бути готовими і зберігати пильність - після всіх викликів, які ми вже подолали до цього часу, зима 2023-24 років видається лиш наступним, непростим, проте дуже важливим кроком до нашої Перемоги. Ворогу не вдалося зламати нас тоді - не вдасться і зараз. І наш обов’язок, попри все, зберігати спокій, працювати та тримати українську економіку. І українські промисловці, як і група компаній Aurum, впевнена, із цим завданням впораються.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости