У Києві демонтують пам'ятник Щорсу

У Києві триває демонтаж пам'ятника Миколі Щорсу. Щорс - один з військових командирів більшовиків під час радянсько-української війни. Він був учасником українських червоногвардійських повстанських формувань.

Російська пропаганда використовувала образ Щорса як борця за радянську Україну.

7 березня 1919 року Армія УНР заволоділа містом Бердичів. Начальник Першої української радянської дивізії Микола Щорс придушив цей конфлікт, тим самим домігшись окупації України більшовиками. Загинув Микола Щорс 30 серпня 1919 року в бою на Житомирщині за нез'ясованих обставин. Пам'ятники Щорсу встановлені в багатьох містах колишнього СРСР.

30 квітня 1954 року на перехресті бульвару Шевченка та вулиці Комінтерну в Києві відкрили пам'ятник Миколі Щорсу. У 2009 році монумент внесли до Реєстру об'єктів культурної спадщини національного значення. У листопаді 2023 року пам'ятники Пушкіну і Щорсу позбавили охоронного статусу, після чого взялися до демонтажу.

Сьогодні, 9 грудня 2023, у Києві розпочали зносити пам'ятник Миколі Щорсу. Комунальники попереджають про можливе тимчасове часткове перекриття бульвару Шевченка. Скільки часу займе демонтаж пам'ятника - поки невідомо.

Нагадаємо, Міністерство культури України закликало громадян не дивитися серіал «Слово пацана». У повідомленні відомства зазначається, що серіал російського виробництва, прямо розповсюджує насильство та естетику, властиву країні-агресорці», популярний серед підлітків. Серіал, заявили у відомстві, «містить ворожу пропаганду, існування якої в Україні в умовах війни неприпустимо».

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости