Різдвяний святвечір 2023: нова дата

Святвечір - це останній перед Різдвом день, коли ще триває Різдвяний піст. Це свято є підготовкою до Різдва і важливе для закінчення підготовки віруючих, яке допомагає духовному та тілесному очищенню, пише unian.ua.

Святвечір отримав свою назву від слова "сочиво", що колись позначало розмочене соком пшеничне зерно, відоме тепер як кутя. У минулому це сочиво подавалося на святвечір після появи першої зірки на небі.

Дата святвечора залежить від того, коли людина святкує Різдво - 25 грудня чи 7 січня. Святвечір - це останній день перед Різдвом, а саме 24 грудня або 6 січня, відповідно.

Із введенням нового церковного календаря 2023 року дата Різдва стала офіційною 25 грудня, а святвечіра - 24 грудня. Проте багато православних залишаються при старій традиції святкувати Різдво в січні.

Святвечір вшановує події перед народженням Ісуса Христа, коли на нічному небі з'явилася Вифлеємська зірка, повідомляючи про народження Спасителя.

Українці святкують Святвечір з давніх часів, починаючи з літургії і різдвяної всеношної. Розваги включають різдвяні вертепи та колядування, а сім'ї збираються на святкову вечерю із дванадцятьма пісними стравами.

Важливо дотримуватися суворого пісту, утримуватися від ворожіння та забороняється сваритися. Святвечір має бути світлим і радісним, об'єднуючи людей перед очікуваним Різдвом.

Раніше повідомлялося, що синоптик розповіла, яка погода в Україні буде на Різдво.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости