В Україні на початку січня ціни на продукти почнуть різко зростати

Глава Національного банку України Андрій Пишний повідомив, що вже на початку січня ціни на продукти почнуть стрімко зростати.

У свою чергу, міністр фінансів Сергій Марченко попереджає про можливість зменшення споживання українцями в кілька разів.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький говорить про ризик виникнення дефіциту низки товарів, пише korrespondent.net.

"В Україні з перших чисел січня піднімуться ціни на продукти, і інфляція почне прискорюватися", - заявив голова НБУ Андрій Пишний на офіційній сторінці регулятора.

У середньому ціни на основні продукти харчування в січні зростуть на 5%. Перш за все подорожчають продукти, що імпортуються в Україну з Європи, такі як молочні продукти, цитрусові, макаронні вироби, газовані напої, тепличні овочі.

Головними причинами зростання цін глава НБУ вказує на подорожчання логістики через блокування кордону України. Серед інших чинників, які сприятимуть швидкому зростанню цін, - обмежений запас овочів, зібраних в Україні. Більшість врожаю вже було розпродано восени, і запаси овочевої продукції для зимового зберігання обмежені.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький вказав, що на деякі товари може виникнути дефіцит через блокаду кордону польськими перевізниками.

“Можливі дефіцити, починаючи з солі через тимчасову окупацію українських виробників. Також може бути нестача інших продуктів, які не вирощуються в Україні, таких як цитрусові, банани, морепродукти через відсутність доступу до моря для повноцінного вилову. Йдеться про звичайні продукти, такі як хек та інша заморожена риба”, - додав він.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що ймовірно, українцям доведеться значно скоротити рівень споживання товарів і послуг.

“Ми повинні готуватися до різних сценаріїв, думаючи про наступні 25 років”, - попередив глава Міністерства фінансів.

Раніше ми писали прогноз, яким буде курс долара в Україні до кінця 2023 року.

Крім того повідомлялося, що за прогнозом аналітиків ICU, наприкінці 2024 року курс долара складе близько 41 гривень.

Також ми писали, що Мінфін передбачив курс долара на найближчі кілька років. У 2025 році передбачено зріст до 44,5 гривні за долар, а в 2026 році - зниження до 43 гривень.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости