Земельна реформа в Україні: які нові можливості з'явилися з січня?

З січня 2024 року запроваджується другий етап земельної реформи в Україні – на ринок будуть допущені юридичні особи та буде збільшено максимальний розмір землі, яку можна купити – до 10 тис. га, передає sud.ua.

«Це означає, що з нового року землю можуть купувати юридичні особи», – наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Він зазначив, що війна спонукає навпаки пришвидшувати реформи, а не сповільнювати.

У Міністерстві юстиції зазначили, що земельна реформа відбувається поетапно.

На першому етапі, з 1 липня 2021 року, землі сільськогосподарського призначення можуть купувати лише фізичні особи-громадяни України.

Другий етап розпочинається 1 січня 2024 року – змогу купувати землю отримують і юридичні особи, але за умови, що вони створені і зареєстровані за законодавством України, а засновниками є лише громадяни України. Також дозволяється купувати до 10 тисяч гектарів.

За законом заборонено продавати землю, яка перебуває у державній власності. Також не можуть купувати землю іноземні компанії та громадяни, доки це питання не вирішиться на референдумі. При цьому, незалежно від рішення референдуму, іноземцям забороняється купівля земельних ділянок у 50-кілометровій зоні від держкордону України.

Не можуть купувати українську землю і компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора. Також заборона поширюється на компанії, якщо неможливо встановити їхнього бенефіціарного власника або якщо він зареєстрований у офшорних зонах.

Не зможуть купувати землю і банки, однак їм дозволено бути власниками земельних ділянок у межах стягнення застави. Такі ділянки банк має продати на торгах упродовж двох років.

Раніше повідомлялося, що за прогнозом аналітиків ICU, наприкінці 2024 року курс долара складе близько 41 гривень.

Також ми писали, що Мінфін передбачив курс долара на найближчі кілька років. У 2025 році передбачено зріст до 44,5 гривні за долар, а в 2026 році - зниження до 43 гривень.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости