Росія вирішила не нищити українську енергетику: ГУР

Замість нищення української енергетики цьогоріч війська Росії зосередилися на ударах по оборонно промисловому комплексу України. Ракетні атаки націлені й на військову інфраструктуру, констатували українські розвідники.

Заступник начальника головного управління розвідки (ГУР) міністерства оборони України Вадим Скібіцький визнав, що цьогоріч Росія зосередилась насамперед на знищенні оборонно-промислового комплексу України.

"На сьогодні основні зусилля Російської Федерації зосереджені на знищенні наших інфраструктурних об'єктів. Це насамперед об'єкти нашого оборонно-промислового комплексу, штаби, системи управління та окремі підрозділи, які розміщуються на лінії фронту", - зазначив Вадим Скібіцький.

Однак російські війська все одно стежать за станом української енергетики. За його словами, росіяни проаналізували результати ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури у 2022-2023 році, а також визначили найбільш критичні об'єкти, які можна пошкодити ракетами або безпілотниками.

"Противник продовжує регулярно здійснювати космічну зйомку наших енергетичних об'єктів для того, щоб за можливості і якщо це буде їм необхідно, завдавати таких ударів. Тому загроза нашій енергетичній системі зберігається", - підсумував Вадим Скібіцький.

Тим часом аналітики підрахували наслідки російського вторгнення в Україну для української економіки, в тому числі й через масштабні удари по енергетиці. Виявилося, що після початку повномасштабного російського вторгнення виторг наявних на ринку України компаній впав в середньому по країні удвічі. Про це йдеться в одному з нещодавно оприлюдненихдосліджень Світового банку про вплив війни на український бізнес.

Виявилося, що бізнес в різному ступені постраждав в різних регіонах України: так, на сході й півдні країни, де точаться бойові дії, виторг знизився, відповідно, втричі й на 60 відсотків, а число працівників у компаній з цих регіонів скоротилося майже на 40 відсотків. У компаній на заході країни відповідні показники знизилися на 40 відсотків (виторг) і на 20 відсотків (число працівників) в порівнянні з 2021 роком.

Зберегти випуск продукції на довоєнному рівні зуміли лише менше третини підприємств у східних і південних областях, де розташовано більш ніж половина промислових виробництв країни. На сході країни з руйнуваннями через російські атаки зіткнулася майже половина (47 відсотків) компаній, на півдні - приблизно третина (29 відсотків), а в середньому по країні - кожна п'ята компанія.

Найбільш постраждалою галуззю української промисловості у звіті називається металургія, на яку до війни припадало 20 відсотків експорту і 10 відсотків ВВП. Зокрема, Україна втратила великі металургійні виробництва в Маріуполі - "Азовсталі" і комбінату імені Ілліча, і ще багатьох підприємств на захоплених територіях. В результаті випуск металургійної продукції за підсумками 2022 року скоротився більш ніж на 60 відсотків.

Нагадаємо, російські військові намагалися штурмувати позиції захисників України на околицях Бахмута в Донецькій області. Однак штурмові дії ворога провалилися через вдалу роботу операторів БПЛА.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости