Виплати переселенцям скорочують: яких змін чекати?

У найближчий час частина внутрішніх переселенців в Україні втратить можливість отримувати державні виплати у розмірі 2-3 тисяч гривень як компенсацію за проживання. Зазначені виплати залишаться доступними лише для кількох вразливих категорій осіб, передає РБК-Україна.

Одночасно міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що Кабмін планує продовжити виплату компенсацій усім категоріям на ще один місяць. Після 1 березня цю допомогу отримуватимуть лише пенсіонери та деякі інші специфічні групи осіб. Зміни вводять через те, що в Україні зменшується дохідна частина бюджету.

"Допомога переселенцям на проживання – один з основних інструментів підтримки переселенців через війну. Для людей з інвалідністю та дітей ця сума становить 3000 гривень на місяць, а для інших ‒ 2000 гривень. Попри всі зміни, які були у виплатах ВПО минулого року, самі суми не змінювали", - розповів керівник соціального напряму адвокації БФ “Право на захист” Олег Луців.

За наявною у "Право на Захист" інформацією, питання перегляду цих коштів не стоїть. Тобто деякі категорії ВПО продовжать отримувати 3000 або 2000 гривень, як раніше.

Є група переселенців, які звернулися за допомогою до 31 липня 2023 року. Якщо зараз не буде змін в законодавстві, таким ВПО потенційно з 1 лютого виплати припинять. Продовжити цю допомогу можна було тільки одноразово, тобто цей термін закінчується якраз 1 лютого.

Але сьогодні, 26 січня, на засіданні координаційного штабу при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованиї територій будуть розглядати питання перегляду механізму надання допомоги. За день до цього міністр соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що Кабінет міністрів України продовжив виплати компенсації на проживання переселенцям ще на місяць.

Після 1 березня їх будуть отримувати лише пенсіонери та деякі інші категорії українців.

"Тобто якщо ніяких законодавчих змін не буде, то ті, хто звертався за допомогою до 31 липня 2023 року, отримуватимуть допомогу ще один місяць без будь-яких додаткових умов до 1 березня", – зауважує Олег Луців.

Після 1 березня продовжувати виплати будуть вже не всім. Попередньо виплати залишать:

пенсіонерам, які отримують пенсію у розмірі менше 9444 гривні;
людям з інвалідністю першої та другої груп;
дітям з інвалідністю;
дітям-сиротам а також дітям, позбавлених батьківського піклування;
батькам, які виховують дітей до 14 років, які навчаються дистанційно і через це їхні батьки не можуть працювати.

У якості заохочення виплати також залишать тим переселенцям, які вже знайшли роботу, але мають менше 9400 гривень доходу на кожного члена сім’ї, додає фахівець БФ "Право на Захист".

"Втім, поки достеменно невідомо, чи це всі категорії, або їх буде більше. Хочу звернути увагу, що поки немає кінцевого юридичного документу, який проходить через Кабмін. Він ще може зазнати певних змін", ‒ каже Луців.

Нагадаємо, українцям повідомили, хто може отримати виплати 10 800 гривень від ООН.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости