Мобілізація жінок в Україні: нові пропозиції

30 січня у Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, в якому зазначається, що українські жінки можуть служити в армії лише за умови добровільної згоди, передає sud.ua.

У документі вказано, що жінки, які придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, і які мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

У 12-му пункті урядового законопроекту наголошується, що жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на службу чи залучити до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час в добровільному порядку.

Зазначається, що у попередній редакції у 12 пункті не було формулювання «в добровільному порядку».

Там наголошувалося, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

А ще в урядовому законопроекті зазначається, що у мирний час – коли немає режиму воєнного стану – жінок можуть прийняти на військову службу та службу у військовому резерві лише в добровільному порядку (за контрактом).

У документі зазначається, що жінки, які мають спеціальність споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно із затвердженим переліком Міноборони, та які придатні до проходження служби за станом здоров’я та віком, … беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Раніше повідомлялося, які дані треба знати родині військового.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України вніс зміни щодо порядку бронювання військовозобов’язаних працівників підприємств ОПК.

В Україні призов військовозобов'язаних чоловіків на військову службу не зупиняється. Нагадаємо, що водночас українським законодавством передбачені певні категорії військовослужбовців та обставини за якими вони можуть демобілізуватися.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости