Сьогодні День Бабака: що відомо про українських пухнастих "синоптиків"?

Сьогодня, 2 лютого, в Україні та світі відзначають День бабака. В цей день люди намагаються за поведінкою бабаків визначити: якою буде весна та коли вона прийде. Вважається, що якщо бабак виліз з нори та не побачив свою тінь – слід чекати на теплу та ранню весну, пише glavcom.ua.

Ритуал пробудження бабака прийшов до нас з Америки. Вважається, що туди його ще у 18 столітті привезли переселенці з Німеччини.

Вже 137 років поспіль, з початку заснування Дня бабака, бабак прокидається цього дня від сплячки та люди спостерігають за його поведінкою: якщо день похмурий і тваринка не бачить свою тінь, то весна настане скоро і буде тепла; якщо бабак бачить свою тінь, лякається і ховається, то холоди затягнуться ще на шість тижнів.

В Україні є відомі бабаки. Вони живуть в різних регіонах. У Харкові – бабак Тимко, у Львові – Мишко та Маруся, а в Києві – Вікентій.

Харківський бабак Тимко знаходиться під опікою лабораторії ХНУ ім. Каразіна. Свято на Харківщині започаткували у 2004 році на біостанції в Гайдарах під Змієвом. Відтоді змінилося вже 3 покоління звіряток-«синоптиків». Через повномасштабне вторгнення РФ, бабак Тимко III потрапив під окупацію в селі Нестерівка. Восени 2022 населений пункт звільнили, тваринка не постраждала, та знов виконує своє важливе завдання на свято.

У Львові бабаки мешкають в Дитячому еколого-натуралістичному центрі.

Домівка столичного бабака Вікентія знаходиться в зоопарку «12 місяців». До речі цього року, він прокинувся ще в січні. За словами співробітників зоопарку, тварина може прокинутися раніше, якщо середньодобова температура перевищує нуль градусів і йде на підвищення. Однак цілком ймовірно, що бабак може повернутися у сплячку, якщо похолодає.

Вікентій живе у зоопарку майже дев'ять років, за цей час його лише один раз будили до Дня бабака 2 лютого, утім співробітники «12 місяців» проти того, щоб спеціально будити гризунів.

Професійні синоптики кажуть, що поважають свято і воно важливе для привернення уваги до збереження природи, але не для наукових прогнозів.

Зауважимо, що в Україні степовий бабак у 2021 році був занесений до Червоної книги як вид, що зникає. Тому головним сенсом свята є привернення уваги до захисту гризунів.

Раніше повідомлялося, що українцям дозволили брати в укриття тварин.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости