У Міноборони прокоментували дискусії навколо нового проєкту закону про мобілізацію

Начальник Управління преси та інформації Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк в ефірі телемарафону 2 лютого прокоментував ситуацію із законопроєктом про мобілізацію.

Насамперед він підкреслив, що потрібно якнайшвидше вдосконалити той механізм мобілізації, який існує. Завдяки цьому вдасться ефективніше посилювати Збройні Сили України, адже в країні триває війна.

Відповідаючи на запитання ведучої про те, які норми в проєкті закону є принциповими для Міністерства оборони, він підкреслив, що про це говорити некоректно, адже тоді може здатися, що є «не принципові» норми.

«Зараз законопроєкт такий, який, на нашу думку, цілком відповідає вимогам часу, цілком відповідає тому, що ми хочемо від ефективного механізму долучення людей до Збройних Сил», — зазначив він.

Тому принциповим для Міністерства оборони можна назвати той факт, що країні потрібно якомога швидше оновити механізм мобілізації. Павлюк пояснив, що загалом дуже багато норм у зазначеному законопроєкті пов’язані між собою.

«Якщо брати одну з найобговорюваніших норм про 36 місяців, після яких людина може звільнитися зі Збройних Сил, то треба розуміти, що для забезпечення цієї норми мають бути задіяні інші норми», — підкреслив представник МОУ.

Тому мова йде про те, що потрібно вдосконалити сам процес набору людей до війська, адже це дозволить забезпечити механізм ротації та одночасно посилити, а не послабити українські Збройні Сили.

За словами Павлюка, у вказаному законопроєкті є багато норм, які цей процес роблять і зручнішим, і прозорішим.
«Важливий нюанс. Ви ж розумієте, що чинне законодавство створено до широкомасштабного вторгнення. І зараз реалії війни вимагають певних змін», — резюмував він.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, в якому зазначається, що українські жінки можуть служити в армії лише за умови добровільної згоди.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости