Покарання для ухилянтів: чому не можна викинути повістку

За словами робітника ТЦК, українцям неможливо безкарно проігнорувати повістку. За такі дії чоловіку може загрожувати адміністративна або кримінальна відповідальність залежно від обставин.

У київському військкоматі пояснили, як карають ухилянтів від мобілізації в Україні. Про це відомо з інтерв’ю з начальником мобілізаційного відділення Дарницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимиром Новосядлим, опублікованого у виданні "Вечірній Київ".

Військовий пояснив, що українець не може безкарно викинути вручену йому повістку у смітник та не йти у ТЦК. У такому випадку матеріали направляють до Нацполіції, і ухилянт з'являється у базі даних як розшукувана особа.

Відповідно до закону військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративне правопорушення, має затримати поліція. Правоохоронці повинні доставляти таких громадян у військкомат для складення протоколу. Тобто уникнути візиту у ТЦК все одно не вийде.

Якщо ухилянт стверджує, що не хоче спілкуватися з працівниками військкомату, це вже вважається явним фактом ухилення від призову. За це передбачена кримінальна відповідальність, і покарання вже визначає суд.

"У нас є певне напрацювання із цього приводу. Є вже рішення суддів та кримінальне покарання", — розповів Новосядлий.

Ухилянтам в Україні може загрожувати від трьох до п’яти років ув’язнення.

В Україні вручають два види повісток. Першу повістку можна отримати у громадському місці або на блокпості. З нею чоловіки приходять у ТЦК для уточнення своїх облікових даних та проходження ВЛК.

Другу ж повістку називають "бойовою". Її можна отримати вже після оновлення даних, і вона означає призначення в ту чи іншу команду.

За ігнорування "бойової" повістки в Україні передбачена кримінальна відповідальність. Неявка ж за першою повісткою веде лише до адміністративного покарання.

Нагадаємо, ми писали про законопроект щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, в якому зазначається, що українські жінки можуть служити в армії лише за умови добровільної згоди.

Раніше повідомлялося, що Президент України Володимир Зеленський оголосив про успішне отримання ще двох систем протиповітряної оборони, які здатні ефективно збивати «всі» повітряні цілі противника.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости