Сенат США наблизився до фінального голосування законопроєкту про допомогу Україні

Сенат США, у якому більшість зберігають демократи, наблизився до остаточного голосування щодо пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95,34 мільярда доларів.

Про це повідомляє Reuters.

Законодавці проголосували за клопотання про припинення дебатів щодо тексту законопроєкту: 66 голосів “за” і 33 — “проти”, при необхідних 60. Це дозволило подолати останню процедурну перешкоду перед остаточним розглядом законопроєкту. Лідери Сенату очікували, що голосування щодо схвалення законопроєкту відбудеться в середу, 14 лютого.

Але в понеділок ввечері жорстко налаштовані республіканці, які виступають проти подальшої американської допомоги Україні, вийшли на трибуну Сенату для марафону промов, які, за словами помічників, швидше за все, вичерпають час для дебатів вранці у вівторок, 13 лютого, дозволивши лідеру демократичної більшості Чаку Шумеру перейти до ухвалення законопроєкту пізніше впродовж дня.

Обидві палати Конгресу повинні схвалити законопроєкт, перш ніж президент Джо Байден зможе підписати його як закон.

Однак законопроєкт може зіштовхнутися з великими перешкодами в Палаті представників, де спікер Майк Джонсон заявив, що його республіканська більшість хоче консервативних положень для вирішення проблеми зростання потоку мігрантів на кордоні з Мексикою.

"Не отримавши від Сенату жодних змін у прикордонній політиці, Палаті представників доведеться продовжувати працювати над цими важливими питаннями на власний розсуд", - сказав Джонсон у понеділок.

За словами сенатора-республіканця Джона Тьюна, не ясно, що робитиме Джонсон.

Прихильник жорсткої лінії сенатор Рон Джонсон, який виступає проти цього законопроєкту, дав похмуріший прогноз на основі “поінформованих джерел”.

"Вони кажуть, що це не пройде в Палаті представників", - заявив він журналістам.

Законопроєкт передбачає $61 млрд для України, $14 млрд для Ізраїлю та $4,83 млрд на підтримку партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, в тому числі Тайваню. Пакет також включає $9,15 млрд на гуманітарну допомогу цивільному населенню в Секторі Гази, на Західному березі річки Йордан, в Україні, а також інших зонах конфліктів по всьому світу.

Нагадаємо, Україна отримала від союзників США у всьому світі, включаючи Америку, Європу та Азію допомогу у розмірі понад 178 млрд доларів від початку війни.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости