Бої за Авдіївку: що відбувається на фронті? Карта бойових дій

Вночі головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що командування ухвалило рішення відійти з Авдіївки для збереження життя українських воїнів. Захисники переходять до оборони на більш вигідних рубежах, передає РБК-Україна.

Російські окупаційні війська намагаються "взяти" Авдіївку з осені 2023 року. У лютому 2024 року ситуація на цьому напрямку стала критичною. Бійців Третьої штурмової бригади передислокували в район Авдіївки для посилення української оборони. Захисники повідомляли про важкі бої, окупанти застосовували фосфорні снаряди, на коксохімі горіли цистерни з мазутом.

Українські сили вирішили відійти з Авдіївки на тлі постійних атак ворога та переважаючої сили противника. Бригадний генерал Олександр Тарнавський назвав це рішення єдиним правильним в умовах постійного наступу ворога і перевагою снарядів десять до одного. За його словами, оточення не допущено, українські воїни зайняли оборону на визначених рубежах.

Своєю чергою пресслужба Третьої штурмової бригади підтвердила, що бійці відходять на підготовлені позиції.

На карті сервісу DeepState Авдіївка виглядає як напівоточена.

Російські окупаційні війська штурмують місто з декількох напрямків одночасно, а також атакують сусідні населені пункти. Проте як і зазначають військові, так і показує карта - ЗСУ вдалося уникнути оточення в Авдіївці.

На картах Інституту вивчення війни (ISW) Авдіївка поки теж не виглядає як повністю захоплена російськими військами. Але аналітики зазначають, що росіяни просунулися далі на південь на західній околиці та на південь від коксохімічного заводу, досягли незначних успіхів у дачних районах на північному сході та захопили міський парк у центрі.

При цьому в ISW вважають, що українським силам, ймовірно, доведеться провести контратаки, щоб здійснити впорядкований вихід з Авдіївки.

Аналітики зазначають, що росіяни, ймовірно, зазнають значних втрат, якщо вони вирішать атакувати нові українські позиції у лоб у відкритому полі через велике скупчення українських військових на нових позиціях.

Зазначимо, що в Авдіївці кілька бійців потрапили в полон.

Раніше повідомлялося, що із незначними втратами Сили оборони України вийшли з позиції на південній околиці Авдіївки.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости