Придністров'я ухвалило рішення для виправдання Кремля: в ISW назвали 2 сценарії ескалації

У регіоні Молдови Придністров'ї відбувся сьомий з'їзд депутатів усіх рівнів. Нам ньому ухвалили низку рішень, які, ймовірно, виправдовують масштабну ескалацію проти Молдови.

Про це повідомляє "Інститут вивчення війни".

Кремль піде на такі заходи вже зараз, або в довгостроковій перспективі.

На з'їзді ухвалили сім рішень, зокрема звернулися до Держдуми РФ із проханням про "захист" від тиску з боку Молдови, що росте. За словами аналітиків, термін "захист" використовувався навмисно — щоб у Кремлі, якщо знадобиться, розглянули можливість збройного сценарію.

Місцеві чиновники послалися на зобов'язання російської "миротворчої місії". За словами аналітиків, таке прохання придністровських депутатів може слугувати базисом для будь-якої потенційної інтервенції в Придністров'ї та Молдові найближчим часом або в майбутньому. У такий самий спосіб створювалися передумови, щоб виправдати вторгнення в Україну і Грузію.

У Кремлі все частіше говорять про російських співвітчизників за кордоном, етнічних росіян і російськомовних, щоб виправдати окупацію Придністров'я, яка триває з 1992 року.

Сценарій розвитку подій

Найімовірніше, у Кремлі вдадуться до гібридних операцій, щоб дестабілізувати становище в Молдові. Ставка робиться на поляризацію суспільства перед майбутньою зустріччю Кишинева та ЄС і президентськими виборами. Найнебезпечнішим видається можливе рішення Кремля про формальну анексію Придністров'я, щоб виправдати військову інтервенцію.

Глава Кремля Володимир Путін може відкласти військові дії на пізніший термін. У РФ можуть надавати додаткову економічну підтримку Придністров'ю: передати гуманітарну, фінансову допомогу, або укласти нові торговельні угоди й спробувати змусити Молдову поступитися вимогами та скасувати новий Митний кодекс (одна з основних вимог ЄС).

Можуть направити додаткову військову підтримку Придністров'ю в майбутньому. Хоча складно сказати, як будуть переправлятися військовослужбовці та техніка: літакам РФ довелося б летіти через Україну або Румунію (країна НАТО). Або почати масштабну наземну операцію в Одеській області, що малоймовірно, оскільки довелося б відвертати війська від наступу на сході України.

Поки що ніщо не вказує на те, що військовий контингент у Молдові загрожує стабільності Молдови.

Нагадаємо, Служба безпеки України показала, як її спецпризначенці нищать військову техніку російських окупантів.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости