Що загрожує українцям за участь у виборах Путіна, і як цього уникнути

Вибори президента РФ з 15 до 17 березня росіяни намірилися проводити також і в окупованих містах України. Українцям слід уникати участі в усіх цих акціях: як у голосуванні, так і в соціологічних опитуваннях, екзит-полах та інших публічних і непублічних заходах.

Україна, а також більшість країн світу та міжнародних організацій, зокрема ООН та ОБСЄ, не визнають та засуджують російські псевдовибори в окупації.

Соціологічна асоціація України (САУ) закликала представників українських та міжнародних соціологічних центрів, груп і компаній утриматись від участі у заходах в рамках виборчої кампанії РФ, яка проводиться на окупованих територіях, висвітлення її перебігу та результатів виборів.

Також САУ закликала українців та, зокрема, фахівців-соціологів, які вимушено перебувають окупації, уникати участі у виборчому процесі. Зокрема, у соціологічних опитуваннях, екзит-полах та інших публічних і непублічних заходах. Мовляв, за добровільну участь в організації та проведенні незаконних виборів чи референдумів або публічних закликів до їхнього проведення на тимчасово окупованих територіях України передбачена кримінальна відповідальність (ст.111-1 Кримінального кодексу України).

Міністерство внутрішніх справ (МВС) України попередило, що кожен громадянин, який добровільно допомагатиме в організації виборів, може бути притягнутий до відповідальності за колабораціонізм (стаття 111-1 Кримінального кодексу України, частина 5).

Покарання передбачає від 5 до 10 років за ґратами, заборона обіймати певні посади на строк від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без такої. Формулювання злочину у статті звучить як "участь в організації та проведенні" або "публічні заклики до проведення".

Омбудсмен Дмитро Лубінець пояснив, що притягувати до відповідальності будуть не тих хто примусово з’явився проголосувати, а організаторів та активних колаборантів.

"Варто відрізняти: осіб, які беруть безпосередню участь в організації та проведенні незаконних виборів; та осіб, які були вимушені з’явитися та примусово проголосувати на "виборах", — пояснює Лубінець.

Мовляв, українське законодавство не передбачає кримінальну або будь-яку іншу відповідальності лише за факт участі, в тому числі примусової.

Перші рішення в Україні за цією статтею суди вже почали виносити, у тому числі заочно. Приміром, колаборантку з Херсонщини, яка агітувала прийти на фейковий референдум, суд у Рівному заочно засудив на 9 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, кількість жертв внаслідок нічної атаки дронів у Вінницькій області зросла. У лікарні померла одна з постраждалих.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости