Депутати готують відстрочку від мобілізації, але є нюанс

Народні депутати готують новий законопроект про мобілізацію до другого читання. Як з'ясувалось депутати готують відстрочки від мобілізації для опікунів людей з інвалідністю, але є нюанс.

Громадяни, які доглядають за людьми з обмеженими можливостями, мають право на відстрочку від мобілізації. Проте такою нормою нерідко намагаються скористатись ухилянти. Отож наразі у профільному комітеті Верховної Ради шукають шляхи вирішення такої проблеми.

“Ми почули проблему людей з інвалідністю і тих, хто їх доглядає. Зараз шукаємо формулу, за якої люди з інвалідністю не будуть позбавлені необхідного догляду”, - наголошує заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв.

Водночас нардеп зауважив, що все ж необхідно “перекрити лазівку” для осіб, які просто намагаються у такий спосіб уникнути служби в ЗСУ. Нерідко ухилянти навмисне шукають осіб з групою інвалідності та оформлюють себе їхніми доглядачами. Трапляються випадки, коли взагалі в однієї людини з обмеженими можливостями виявляється відразу декілька доглядальників. Отож вкрай необхідно віднайти дієвий механізм для протидії подібним схемам. У громадян з інвалідністю має бути лише один доглядальник.

Нагадаємо, військовозобов’язані чоловіки в Україні продовжують отримувати повістки під час воєнного стану та загальної мобілізації. Однак не завжди повідомлення вручають прямо в руки. Його можуть кинути в поштову скриньку або відправити СМС. Кожному важливо знати, чи є законні такі способи вручення.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости