Українцям пояснили, хто має право бути похованим на Національному військовому меморіальному кладовищі

Кабмін України ухвалив розпорядження щодо визначення місця розташування Національного військового меморіального кладовища у Гатненській сільській територіальній громаді Фастівського району Київської області.

Як пише sud.ua, у державній установі «Національне військове меморіальне кладовище» роз’яснили, хто має право бути похованим на НВМК.

Там зазначили, що частина перша статті 15-1 Закону України «Про поховання та похоронну справу» визначає такий перелік осіб:

Військовослужбовці:

які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України
повні кавалери ордену Богдана Хмельницького, ордену «За мужність», ордену княгині Ольги

які, брали участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки
Герої України, яким з 2014 року вручили орден «Золота Зірка»

Ветерани війни:

учасники бойових дій: АТО, ООС, повномасштабне вторгнення росії
особи з інвалідністю внаслідок війни: АТО, ООС, повномасштабне вторгнення росії.

Також у держустанові зазначили, що набрання чинності Закону України від 08.12.2023 №3505-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища» надало можливість здійснювати перепоховання не лише Героїв України з числа осіб, які наведені в частині першій статті 15-1 Закону України «Про поховання та похоронну справу», а й осіб, похованих на тимчасово окупованих територіях.

Окрім того, Закон встановлює норму, що за рішенням та у порядку встановленому КМУ на НВМК, може здійснюватися перепоховання видатних борців за незалежність України у XX століття.

А також особи, що мають право бути похованими на НВМК, урна з прахом яких похована в колумбарній ніші на інших кладовищах, можуть бути перепоховані в колумбарії на Національному військовому меморіальному кладовищі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Раніше повідомлялося, як отримати статус члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України.

Нагадаємо, фахівці Мінветеранів розробили для наших Захисників і Захисниць інструкцію отримання статусу учасника бойових дій (УБД).

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости