Кабмін збільшив виплати на дітей без батьківського піклування

Повномасштабна війна, яка триває в Україні, – крім руйнувань й окупації територій, – на жаль, несе смерті українців, потрапляння людей в полон, випадки зникнення на непідконтрольних територіях. Через ці та інші причини від дня повномасштабного вторгнення щороку близько 4 тис. дітей залишаються без батьківського піклування. Таким дітям потрібні піклування та турбота. Щоб вони не опинилися в дитбудинку чи інтернаті, чинне законодавство передбачає можливість тимчасового влаштування цих дітей у сім’ї родичів чи знайомих, патронатні родини. Уряд розширив цей список — додалися прийомні сім’ї і дитячі будинки сімейного типу.

Кабінет міністрів України запровадив виплату тимчасової допомоги на дітей, які залишились без батьківського піклування, повідомляє Мінсоцполітики.

На засіданні Кабміну було прийнято рішення розширити список дітей, які мають право на допомогу від держави. Зокрема, тепер будуть враховувати потреби у фінансовій підтримці сім’ї, яка приймає дитину ДО набуття статусу прийомні сім’ї чи дитячого будинку сімейного типу.

Розмір виплати:
2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину*,
3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, на кожну дитину з інвалідністю.

Обсяг виплат дорівнює тому, який держава виплачує на підтримку дітей, які вже мають статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Як отримати допомогу

Звернутися до із заявою про призначення такої допомоги на 6 місяців може людина, до якої тимчасово влаштовано дитину, якщо ця родина постійно проживає в Україні. Тимчасове влаштування оформлюється наказом Служби у справах дітей.

Звертатися за допомогою можна буде з моменту набрання чинності постановою.

Підставами можуть бути випадки, коли батьки або один з батьків:

помер або загинув (а інший з батьків не виконує своїх обов’язків);
перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;
перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;
перебуває у полоні держави-агресора;
позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором.

Також виплату може оформити представник прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу, в якому тимчасово перебуває дитина.

Тимчасова допомога виплачуватиметься органом соціального захисту населення на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку, який він вказав при заповненні заяви. Також вона може виплачуватися у відділенні пошти за місцем проживання.

Раніше повідомлялося, що пенсіонери, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, можуть отримати додаткову грошову допомогу від ООН.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости