Історичний момент: Шенгенська зона розширилася ще на дві країни

Румунія та Болгарія 31 березня офіційно частково приєдналися до безвізової Шенгенської зони Європи. Про це повідомила пресслужба Європейської комісії.

"Комісія рішуче вітає це досягнення, яке слідує за історичним рішенням Ради від грудня 2023 року. Вступ цих двох держав-членів до Шенгенської зони зробить спільний простір більш привабливим завдяки значному розширенню найбільшого у світі спільного простору без внутрішнього прикордонного контролю", - йдеться у повідомленні.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що «це великий успіх для обох країн. І історичний момент для Шенгенської зони — найбільшої зони вільного пересування у світі».

Як зазначає Радіо Свобода, з опівночі 31 березня вільним став рух для тих, хто прибуває та відлітає авіарейсами та кораблями до обох країн, але не автомобільним транспортом. Австрія заперечила проти відкриття вільного автомобільного руху, стверджуючи, що це може полегшити мігрантам в’їзд до інших країн ЄС.

І Болгарія, і Румунія, які почали переговори про вступ до Шенгену ще в 2011 році, сподіваються, що сухопутні кордони будуть відкриті до кінця 2024 року.

Створена в 1985 році Шенгенська зона дозволяє понад 400 мільйонам людей вільно подорожувати без контролю на внутрішніх кордонах. Зараз вона включає 29 європейських країн – 25 держав-членів ЄС, а також Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію. Румунія та Болгарія – єдині країни-члени ЄС, які не мають повних пільг Шенгену.

До кінця 2024 року Рада ЄС має ухвалити рішення про встановлення дати скасування перевірок на внутрішніх сухопутних кордонах між Болгарією, Румунією та іншими країнами Шенгенської зони.

Раніше повідомлялося, що в ЄС погодили додаткову військову допомогу Україні.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости