Виїзд студентів за кордон: кого не випустять з України

Кабінетом міністрів України раніше була ухвалена постанова, згідно з якою студенти-чоловіки за певних умов зможуть перетинати кордон під час воєнного стану. Проте це стосується тільки тих, хто навчається в державних і комунальних закладах вищої освіти. Про це повідомили у Міністерстві освіти та науки України, передає «Громадське».

У МОН заявили, що згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність (постанова КМУ №579), освітні заклади, які беруть участь у програмах академічної мобільності, отримують фінансування для покриття своїх витрат із державного або місцевого бюджету.

«Зміни, що вноситься до Правил перетинання державного кордону, стосуються цієї категорії студентів, оскільки саме в такому разі, відповідно до законодавства, державні та комунальні заклади вищої освіти зможуть безоплатно забезпечити учасників академічної мобільності необхідними послугами», - пояснили у відомстві.
Йдеться, зокрема, про організаційні, протокольно-інформаційні, консультаційні послуги та послуги з перекладу.

У міністерстві ще додали, що існують приватні заклади вищої освіти, яким призупинили ліцензії, але які не припинили існування юридичної особи приватного або публічного права.

«Якби зміна до постанови стосувалася студентів таких закладів освіти, це могло б створити ризик для незаконного витоку за кордон задля уникнення мобілізації», - заявили в МОН.

Нагадаємо, заступник Міністра оборони України Іван Гаврилюк на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад заявив, що вже з середини травня почнеться переогляд осіб, визнаних раніше обмежено придатними до військової служби.

Раніше повідомлялося, що у базах Національної поліції є дані про сотні тисяч "ухилянтів".

Також ми писали, що в Україні набув чинності закон про зменшення призовного віку.

Нагадаємо, українцям пояснили, що співробітники Національної поліції доставляють громадян до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), якщо вони оголошені в розшук.

Українцям розказали, що буде з ухилянтами.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости