Мобілізація в Україні з 1 травня: хто, де та як вручатиме повістки чоловікам

В Україні продовжуються воєнний стан та загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаним чоловікам вручають повістки. Водночас було ухвалено новий закон, який вносить певні зміни до цього процесу.

Так, зауважимо, що зміни у процес вручення повістки та військовий облік вносить ухвалений законопроєкт №10449 (закон 3633-IX).

Процедура вручення повісток прописана у постанові Кабінету міністрів № 1487.

Згідно з документом, за наявності розпорядження ТЦК повістки військовозобов'язаним можуть видавати:

Законом не визначено місць, де можна вручати повістки, а де це робити заборонено. Тому вручити їх можуть як за місцем проживання військовозобов'язаного, так і за місцем навчання, роботи, на вулиці, у громадських місцях, на блокпостах тощо.

Військовозобов'язані громадяни мають право вимагати від представників ТЦК:

Відповідні зміни прописані у вищезгаданому законопроєкті. Зазначимо, що ці правила почнуть діяти з 18 травня.

Також одна з важливих змін — поліцейські братимуть участь у заходах щодо оповіщення громадян. Тобто забезпечуватимуть порядок, коли в їхній присутності будуть видавати повістки представники ТЦК. Поліція та ТЦК зможуть фіксувати процедуру на камеру.

Крім того, з 18 травня поліція та представники ТЦК отримують право вимагати у чоловіків віком від 18 до 60 років військово-облікові документи разом із документами, що посвідчують особу.

Також на запит ТЦК Нацполіція займатиметься розшуком і доставкою ухилянтів до центру комплектування. Самі працівники поліції вручати повістки не мають право.

Якщо повістку було вручено під підпис військовозобов'язаного, пропустити візит до ТЦК можна лише з поважних причин, які підтверджені документально, зокрема:

Ще одне нововведення стосується повістки-вимоги. Їх розсилатимуть поштою, якщо військовозобов'язаний чоловік проігнорував виклик до ТЦК за раніше отриманою повісткою.

Нагадаємо, українців попередили, що буде після оновлення даних у ТЦК.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости