У Києві планують увіковічнити апологета «руського міра»

Ініціатори петиції щодо заборони будівництва ЖК на місці садиби Зеленських по вул. Кониська, 22 (раніше – Тургенівська) вимагають у Департаменту охорони культурної спадщини КМДА внесення будинку до переліку історичних памʼяток місцевого значення.

З історичної точки зору жодної цінної інформації про колишніх власників Зеленських в архівах не знайшлося, натомість, згідно з наданою історичною довідкою, споруда була збудована на замовлення доктора російської літератури Василя Малініна. Експерти ж наполягають на тому, що запропонована ініціаторами петиції «визначна для української історії постать» є не лише професором російської і церковно-слов’янської мови та історії російської літератури, але й ідеологом імперської політики росії.

Фото з презентації ГО «Мапа реновації»

Як зазначає на своїй сторінці у Facebook експерт з питань містобудування Георгій Могильний, ініціатори петиції домагаються надання цій будівлі статусу історичної пам’ятки, ігноруючи той факт, що Василь Малінін просував наративи, які у сучасному світі називають «ідеями руського міра».

«Тож вони підготували історичну довідку і доводять, що він своїми "науковими роботами" та викладанням російської мови та літератури зробив значний внесок у розвиток культури Києва. І коли їм популярно пояснили, що це занадто сумнівна особистість і для початку треба звернутися в Український інститут національної пам'яті, ці діячі влаштували скандал, а потім почали мобілізувати собі підтримку, розганяючи у ФБ фейк».

В цьому питанні намагалися розібратися на засіданні Наглядової ради департаменту охорони культурної спадщини. Експерти дійшли висновку, що будинок давно втратив свою автентичність та не становить архітектурної цінності. Крім того, вони відкидають закиди ініціаторів розгляду цього питання, що претензії до російського літературознавця зводяться до його викладання російською мовою.

Так, науковий співробітник Інституту археології НАНУ В’ячеслав Баранов стверджує, що праці Василя Малініна досі є у російських бібліотеках як приклад просвітництва.

Фото обкладинки однієї з робіт Василя Малініна

«Питання не в тому, що він викладав російською мовою, а саме його політичні погляди, які він відверто публікував. Його роботи досі є в каталозі російської президентської бібліотеки, тому що вони такі суто православні кондово-російські», - зазначив експерт.

Долю будівлі повинен вирішити Інститут національної пам’яті – його експерти мають розібратися, чи має будинок Малініна історичну цінність для Києва та чи можна на третьому році війни з росією увіковічнювати апологетів «руського міра».

Раніше повідомлялося, що ГО «Мапа Реновації» були ініціаторами надання пам’ятки історичного значення будинку за адресою Івана Франка, 26. В цьому приміщенні на початку ХХ століття проживав дослідник Отто Шмідт з родиною. Він відомий, зокрема, як член Наркомату продовольства у Москві, автор проекту положення про пролетарські продовольчі загони. У лютому 2024 вулицю Отто Шмідта у Києві перейменували на виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости