Правоохоронці викрили адмінів груп у месенджерах, які інформували, де видають повістки

На Київщини викрили адміністраторів Телеграм-каналу та групи у Viber, які інформували про місця вручення повісток. Про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

Зазначається, що таким чином вони допомагали громадянам призовного віку уникати мобілізації.

Фігурантам оголосили підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ в особливий період.

Як стало відомо, вони упродовж 2023-2024 років повідомляли про заходи, які проводять працівники ТЦК на території Київської області.

Вони розміщували інформацію про актуальні місця роздачі військовозобов’язаним повісток. Для збору інформації вони використовували власну мережу інформаторів серед місцевого населення.

Крім того, на Черкащині засуджено жителя міста Чигирин за перешкоджання мобілізаційним заходам. Про це повідомляє Черкаська обласна прокуратура. Зокрема, чоловіка засуджено до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком за вчинення злочину проти основ національної безпеки, передбаченого (ч. 1 ст. 114-1 КК України).

Доведено, що 37-річний обвинувачений з жовтня 2023 року адміністрував групу в одному з інтернет-додатків, робота якої була спрямована на ухилення українцями від мобілізації в умовах воєнного стану.

Обвинувачений особисто писав текстові повідомлення у чаті групи з інформацією щодо часу, дати та місць вручення повісток, а також блокував користувачів, які у своїх повідомленнях писали недостовірні дані щодо місць виконання своїх службових обов’язків співробітниками Черкаського обласного ТЦК та СП.

За результатами слідчих (розшукових) дій у січні 2024 року заблоковано діяльність вказаної інтернет-спільноти.

Санкцією ч. 1 ст. 114-1 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Нагадаємо, в Україні діє загальна мобілізація, під час якої призвати на службу можуть військовозобов'язаних громадян віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають законних підстав для відстрочки чи виключення з військового обліку. В країні знижено мобілізаційний вік до 25 років, а з 4 травня скасовано таке поняття як "обмежено придатний", Крім того, було ухвалено низку законів, які вносять певні зміни до питань військового обліку та мобілізації. З 18 травня набуде чинності ще один комплексний закон, згідно з яким військовозобов'язані мають протягом двох місяців днів мають оновити свої дані.

Заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко розповіла, як користуватись електронним кабінетом військовозобов'язаного.

Деякі українці уникають повісток та попереджують один одного у соцмережах, де перебувають співробітники ТЦК. Хмельницький ТЦК у Facebook попереджає, що за поширення інформації у соціальних мережах та спільнотах щодо пересування співробітників ТЦК під час виконання роботи загрожує кримінальна відповідальність.

Українцям пояснили, що співробітники Національної поліції доставляють громадян до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), якщо вони оголошені в розшук.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости