ISW: Російські окупанти просунулись на Харківщині, ЗСУ відновили позиції біля Часового Яру та відбили штурм у Кремінної

Російські окупанти продовжували просунутися в Харківській області і мали певні тактичні успіхи. Сили оборони України відновили позиції біля Часового Яру та нещодавно вдало відбили механізований штурм ворога в районі Кремінної, завдавши противнику втрат у техніці.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Схід України. Операція №1 – Харківська область

Війська РФ продовжували тактично значущі наступи на північ і північний схід від міста Харкова.

Геолокаційні кадри, опубліковані 13 травня, показують, що окупанти просунулися до Глибокого (на північ від Липців) і підняли прапор у центрі села.

Але, йдеться у звіті, російські джерела стверджують, що війська РФ ще не захопили все Глибоке та не просунулися на захід від поселення вздовж західного (лівого) берега р. Харків.

Додаткові кадри з геолокацією показують, що загарбники просунулися на південний захід від Олійникового (на північний схід від Липців) і на північ від Лук’янців (на північний схід від Липців і на південний схід від Олійникового).

В Генштабі ЗСУ повідомили, що війська РФ досягли невизначеного тактичного успіху під Лук’янцями.

Російські “воєнкори” стверджували, що війська РФ нібито увійшли в Лук’янці, але в ISW не знайшли візуального підтвердження цього твердження.

Російські війська також продовжували атакувати на Липцівському напрямку в районі Пільної (на північний схід від Липців та Олійникового), а Міноборони Росії повідомило, що ЗСУ контратакували поблизу Глибокого.

Російські джерела стверджували, що бої тривали між Липцями та Вовчанським виступом поблизу Зеленого (на міжнародному кордоні між Липцями та Вовчанськом) і що ЗСУ частково відступили від Тернової (безпосередньо на південний схід від Зеленого).

Операція №2 – Луганська область

Війська РФ 13 травня продовжували наступ на лінії Куп’янськ – Сватове, але не зробили жодного підтвердженого просування.

У Генштабі ЗСУ розповіли про наземні атаки ворога поблизу Синьківки, Петропавлівки, біля Іванівки та Берестового, поблизу Стельмахівки, Макіївки та Новоєгорівки.

Війська РФ нещодавно провели невдалий грубо посилений механізований штурм на захід від Кремінної.

Українські джерела опублікували кадри знищення 5 танків (зокрема один Т-90) і п’яти БМП між Торським і Тернами (обидва на захід від Кремінної).

У Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом доби на Лиманському напрямку західніше Кремінної відбулося 10 бойових зіткнень.

13 травня ЗСУ завдали удару по складу боєприпасів в окупованому Сорокиному (Краснодон) Луганської області.

Операція №3 – Донецька область

Російські війська 13 травня вели обмежені наступальні дії на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута), але не просунулися.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що Сили оборони відбили російські наземні атаки в районі Білогорівки, поблизу Верхньокам’янського, біля Спірного та Виїмки, біля Роздолівки.

В Міністерстві оборони РФ заявили, що ЗСУ завдали контрудару поблизу Спірного та Роздолівки.

Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції на північний схід від Часового Яру, тоді як 13 травня навколо міста тривали важкі бої.

Опубліковані 12 травня геолокаційні кадри показують, як ЗСУ захоплюють і очищають утримувану окупантами позицію в лісовій зоні на південному заході Богданівки.

Російський “воєнкор” стверджував, що війська РФ намагаються розгорнути наступальні дії із західної околиці Богданівки в бік Калинівки (на північ від Часового Яру), імовірно, щоб створити умови для оточення Часового Яру через його північний фланг.

Російські джерела також стверджували, що війська РФ наступають на південному фланзі Часового Яру, зокрема на захід від Іванівського та в районі заповідника Ступки-Голубовські 2.

У Генштабі ЗСУ поінформували про бойові дії біля Григорівки, Іванівського, біля Кліщіївки та Андріївки.

Російські “воєнкори” розповідали, що війська РФ загалом атакують на північ від Авдіївки на лінії Архангельське; на північний захід від Авдіївки на лінії Соловйове – Новопокровське; на захід від Авдіївки в напрямку Уманське; і на південний захід від Авдіївки на лінії Нетайлове – Первомайське – Невельське.

“Південна вісь”

3 травня на заході Запорізької області тривали позиційні бойові дії, однак підтверджених змін лінії фронту на цьому ділянці не зафіксовано.

Російський “воєнкор” стверджував, що війська РФ просунулися на північ у межах Роботиного та на полях на схід від Роботиного, хоча в ISW ще не знайшли візуального підтвердження цих тверджень.

Також тривали позиційні бої поблизу Роботиного та Вербового (на схід від Роботиного).

13 травня тривали позиційні бої на східній частині Херсонської області, в тому числі поблизу Кринок.

Як повідомляється, російський солдат, який діє на острові в дельті річки Дніпро, стверджував, що війська РФ часто не можуть евакуювати поранених з цих островів через постійні проблеми з човнами в Херсонській області та широке покриття українських безпілотників у цьому районі.

Нагадаємо, російські війська окупували село Лук'янці на півночі Харківської області, а також просунулися у напрямку міста Вовчанськ.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости