Не пішов до ТЦК та не сплатив штрафи: яке покарання для українців

У Верховній Раді пояснили, які наслідки чекають тих чоловіків, які будуть уникати військового обліку та не платити штрафи за порушення мобілізаційного законодавства.

У коментарі ТСН, народний депутат, член профільного комітету парламенту Ірина Фріз розповіла про передбачену відповідальність.

Вона зазначила, що за ухилення від військового обліку передбачаються оновлені штрафи від 17 – 25 тисяч гривень. Якщо чоловік не захоче оплачувати штраф, то його майно буде арештоване виконавчою службою та продане на аукціоні для погашення боргу перед державою. Також вона нагадала, що за порушення мобілізаційного законодавства передбачена кримінальна відповідальність – від 3 до 5 років позбавлення волі.

Кримінальна відповідальність може настати після отримання трьох і більше повісток. Нагадуємо, що новим мобілізаційним законом, чоловік може отримати до чотирьох повісток в рік, адже після кожного продовження воєнного стану президентом у військовозобов’язаних оновлюється вимога встати на військовий облік.

А так як у новому мобілізаційному законодавстві повістку можна вручити рекомендованим листом і вона рахується врученою навіть без фізичного підпису чоловіка, то цілком можливо, що на злісних ухилянтів будуть відкриватися кримінальні справи.

Не слід забувати, що ухилянтів також будуть розшукувати і доставляти в ТЦК силою для проходження ВЛК.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України (МОН) надало детальну інформацію про новий порядок отримання відстрочки від мобілізації для студентів. Відповідно до нових правил, студенти можуть отримати необхідну Довідку про здобувача освіти з Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО).

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости