В Україні раптово виникла критична ситуація на ринку праці

Робочої сили в Україні дуже бракує, а бронювання стало ще однією перевагою у конкурентній боротьбі, пише "Обозреватель".

Україна переживає критичний дефіцит робочої сили, що проявляється у відношенні між вільними вакансіями та наявними резюме на популярних кадрових майданчиках. Наразі ця відмітка становить приблизно один до одного.

В Україні до повномасштабного вторгнення РФ на популярних ресурсах для пошуку роботи кількість резюме була майже удвічі більшою, ніж кількість вакансій. Це означало, що роботодавці мали вибір серед кандидатів, але вже тоді була конкуренція за талановитих працівників. Деякі українці розміщували свої резюме, щоб стежити за ринком праці і отримувати вигідні пропозиції.

Ситуація змінилася, і зараз ринок повернувся на 180 градусів: на 62 тисячі вакансій припадає 67 тисяч резюме. Це майже однакове співвідношення означає, що деяким роботодавцям буде важко знайти потрібних співробітників. Дефіцит робочої сили вже вплинув на всі сфери економіки, і такого рівня нестачі працівників в Україні ще не було.

Два ключових чинника сприяли загальному дефіциту праці - це мобілізація і потік біженців. Наразі за межами країни перебувають сотні тисяч чоловіків і мільйони жінок працездатного віку. Хоча деякі з них продовжують працювати дистанційно для українських компаній, але більшість віддає перевагу роботі у країні, де знаходяться.

Процес мобілізації набирає обертів і триває надзвичайно активно. Роботодавців зобов'язали забезпечувати доставку працівників до ТЦК.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости