Хто з українців за кордоном має приїхати до ТЦК: роз'яснення Міноборони

У Міністерстві оборони уточнили, хто з українців, які перебувають за кордоном, має особисто прибути до ТЦК та СП. Для цього вони мають повернутися на батьківщину.

В ефірі телемарафону речник Міноборони України Дмитро Лазуткін заявив, що деякі громадяни, які перебувають за кордоном та оновили військово-облікові дані через додаток "Резерв", все одно повинні будуть з'явитися у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

За його словами, йдеться про тих українців, яким після оновлення даних було надано статус "У розшуку".

"Передусім тим, хто застосунок "Резерв+" скачав, але там статус "У розшуку" з’явився і якщо людина порушила правила військового обліку. Тобто, наприклад, знялася з обліку в одному місті, а в іншому не стала. Або не стала взагалі - виїхала, коли їй ще не було 17 років, а от зараз прийшов час. І так далі. Є низка причин", – пояснив Дмитро Лазуткін.

Він зазначив, що у Міноборони розуміють, що далеко не всі такі українці приїдуть додому лише для того, щоб оновити військово-облікові дані. Спікер Міноборони вважає, що мало хто з них зрештою опиниться в українській армії.

"Але нагадаю, що ті українці, які знаходяться за кордоном, вони так чи інакше залишаються нашими громадянами, і відповідне законодавство на них розповсюджується", - заявив Лазуткін.

Нагадаємо, військовозобов'язаним українцям надано час на оновлення військово-облікових даних до 16 липня. Після цього щодо них можливі штрафні санкції.

Нагадаємо, народний депутат Володимир Арʼєв повідомив, що у Верховній Раді буде зареєстрований законопроєкт за яким пропонується збільшити термін оновлення даних військовозобовʼязаних до 150 днів. Громадяни просто не зможуть фізично оновити дані за 60 днів.

Зазначимо, заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко в ефірі телемарафону заявила, що в Україні планують додати функцію електронних направлень на військово-лікарську комісію для військовозобов'язаних у додаток Резерв+. Вона розповіла, як користуватись електронним кабінетом.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости