В Україні з'явиться новий вид пенсії: люди будуть отримувати дві виплати одночасно

В Україні заплановано масштабні зміни у пенсійному законодавстві. Готується запровадження накопичувальної пенсійної системи, яка стане обов'язковим елементом пенсійного страхування.

Про це повідомила заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак. В уряді вважають, що накопичувальна система має стати обов'язковою після завершення повномасштабної війни та стабілізації вітчизняної економіки. Зазначено, що слід створити відповідну законодавчу базу для підготовки інфраструктури перед впровадженням змін.

Чиновниця порадила накопичувати гроші на майбутню старість вже з самого початку трудової діяльності. Це потрібно як для підтримки пенсіонерів, так і для забезпечення своєї майбутньої пенсії:

"Таким чином ви будете не тільки впливати на підвищення розміру своєї пенсії у майбутньому, а й підтримувати поточних пенсіонерів – бабусь і дідусів, які в період війни живуть на пенсію. Це буде проявом соціальної згуртованості, підтримка один одного в скрутні часи".

Накопичувальна пенсійна система передбачає створення персональних пенсійних рахунків, на які особа регулярно робить внески протягом всього періоду роботи.

За словами Марчук, в Україні все більше українців добровільно роблять додаткові внески. Наразі менше мільйона громадян таким чином подбали про себе, коти перераховують близько 900 тисяч осіб.

"Зважаючи на загальну кількість пенсіонерів (10,5 мільйона) і кількість учасників добровільних накопичувальних схем (близько 900 тисяч) бачимо, що рівень залученості громадян до добровільних пенсійних накопичень вже є суттєвим, але все ще не є достатнім. Тому нам потрібно впроваджувати накопичувальну пенсійну систему як елемент обов'язкового пенсійного страхування", - наголосила представниця Мінсоцполітики.

Перше, що потрібно зробити, - ухвалили законодавство, щоб розпочати підготовку інфраструктури для впровадження накопичень. Всі необхідні дії будуть проведені до запровадження обов'язкової накопичувальної пенсійної системи, коли економіка буде до цього готова.

Вказано, що солідарна пенсійна система має забезпечувати щонайменше 40% заміщення заробітної плати. А накопичувальні пенсії доповнять солідарні ще на 15-20%.

"Це б дало змогу забезпечити загальний розмір пенсії, який отримуватиме людина, на рівні 60% її попереднього заробітку, що відповідатиме середньоєвропейському рівню", - наголосили у Мінсоцполітики.

Пенсійні внески за весь час роботи добровільної системи склали 3 млрд грн, а зароблений інвестиційний дохід – 4 млрд грн. З 2003 року кількість українців, які вже отримали пенсійні виплати, складає 93,8 тисячі осіб, а загальна сума виплат досяг 1,7 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що у "Дії" запустять новий вид електронних документів. Там стануть доступні дипломи про освіту та шкільні атестати.

Також ми повідомляли, що у "Дії" планують запустити онлайн-шлюб по відео.
Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости