Прем'єра Нідерландів Марка Рютте обрали новим генеральним секретарем НАТО

Прем'єра Нідерландів Марка Рютте обрали новим генеральним секретарем НАТО, пише Reuters.

"Північноатлантична рада вирішила призначити прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО, який змінить Єнса Столтенберга", - зазначають в Альянсі.

На сайті НАТО зазначається, що Рютте прийме на себе функції генерального секретаря з 1 жовтня 2024 року, коли закінчиться термін повноважень Єнса Столтенберга. Останній очолював Альянс десять років.

Столтенберг сказав, що він тепло вітає обрання Рютте своїм наступником: "Марк є справжнім трансатлантиком, сильним лідером і побудовником консенсусу. Я знаю, що залишаю НАТО в надійних руках", – сказав він.

Призначення Рютте стало формальністю після того, як його єдиний суперник на цю посаду, президент Румунії Клаус Йоханніс оголосив, що він вийшов з перегонів, не зумівши набрати достатньої кількості голосів.

Варто зазначити, що після заяви про свою зацікавленість у цій посаді минулого року Рютте заручився підтримкою ключових членів альянсу, включаючи США, Великобританію, Францію та Німеччину. Інші були більш стриманими, особливо країни Східної Європи, які стверджували, що вперше цю посаду повинен отримати хтось із їхнього регіону.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости