Українцям розповіли, що робити під час інсульту

При інсультах важлива кожна хвилина. Але це захворювання підступне тим, що його складно розпізнати, тому важливо знати, як правильно діяти.

Про це повідомляє Нацслужба здоров'я України (НСЗУ).

"Коли у людини трапляється інсульт, треба діяти максимально швидко. Адже своєчасно надана якісна медична допомога допоможе зберегти життя та убезпечить від важких наслідків для здоров’я", - йдеться у повідомленні.

Основні симптоми при інсульті

порушення мовлення;
раптова втрата зору чи чіткого бачення;
запаморочення;
поява асиметрії на обличчі;
раптова слабкість чи оніміння кінцівок.

Якщо симптоми схожі на інсульт, негайно викликайте екстрену допомогу за номером 103.

"Зафіксуйте час появи перших ознак мозкового інсульту. Це потрібно для того, щоб лікарі вирахували вікно терапевтичних можливостей і встигли розпочати необхідну терапію", - йдеться у повідомленні.

Людину з підозрою на гострий мозковий інсульт команда екстреної медичної допомоги повинна доставити не в будь-яку найближчу лікарню, а в найближчу, яка має договір із НСЗУ за пакетом “Медична допомога при гострому мозковому інсульті”.

Зазначимо, що інсульт - це гострий невідкладний стан, коли порушується кровообіг у головному мозку, а його наслідки можуть бути руйнівними.

Профілактика інсульту

Дотримуйтеся здорового харчування: щодня їжте овочі і фрукти, обмежуйте споживання солі. Вживайте їжу з низьким вмістом трансжирів.

Будьте фізично активними. Навіть помірні фізичні навантаження дозволять контролювати вагу і підтримувати здоров’я.

Відмовтеся від куріння та вживання алкоголю. Як куріння впливає на серце: 5 фактів
Контролюйте артеріальний тиск.

За рекомендаціями лікаря перевіряйте рівень холестерину та цукру в крові. Якщо лікар призначив вам лікування діагностованого у вас захворювання, строго дотримуйтесь рекомендацій.

Раніше повідомлялося, що прийом ванни значно знижує ризик інсульту та розвитку серцево-судинних захворювань. Такого висновку дійшли вчені з Гарвардського університету.

В Україні щороку страждають від інсульту понад 110 тисяч осіб. Це захворювання посідає друге місце через смертність та інвалідність. Ризик інсульту головного мозку збільшується із віком. За статистикою, 95% всіх випадків припадає на людей віком від 40-50 років і більше. Але останнім часом інсульт є суттєвим і для молодих людей віком від 30 років.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости