У Міносвіти розповіли, чи можуть мобілізувати аспірантів в Україні

Магістри, які пішли в аспірантуру одразу після закінчення повної вищої освіти або через кілька років, не можуть бути мобілізовані. Про це заявив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий коментарі "Телеграфу".

"Вони складають іспити, піддержують рівень знань та вступають у виш. І після цього мають право на відстрочку", — сказав Лісовий.

Він підкреслив, що у поточному році денна форма навчання в аспірантурі буде доступна лише на бюджетній основі. Кількість місць становитиме близько 7 000. Однак контрактна програма залишиться відкритою для заочної та вечірньої форм навчання. Отже, прийом аспірантів у денну форму цього року не передбачається.

"Бюджетна форма навчання у 2024 році розширена майже у двічі. Державне замовлення наразі 7 000 студентів-аспірантів. Щоб усі студенти, які готові продовжувати свою дослідницьку і наукову діяльність мали на це можливість. Аби не втрати здібних і талановитих людей", — пояснює очільник МОН.

За словами Лісового, багато молодих людей використовують аспірантуру як спосіб ухилитися від призову у рамках мобілізації. Але МОН все одно збирається докласти максимум зусиль, аби люди у воєнний час здобували освіту.

"Ми дуже переживали, що корупційні схеми витіснять з вишів людей, які дійсно готові навчатися. І цю історію треба було закрити. Але головна задача для нас зараз — дати здібній молоді змогу навчатися, розширити можливості для неї. Саме тому цього року така кількість бюджетних місць на аспірантурі", — зазначив Оксен Лісовий.

Раніше повідомлялося, що з 1 липня в Україні можуть мобілізувати три категорії студенів.

Крім того що Уряд зобов'язав студентів-чоловіків пройти базову військову підготовку.

Також ми писали, жінки яких професій повинні стати на військовий облік.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости